Čtvrtek, 18. dubna 2024

Hejtmani slíbili, že už nenechají kácet aleje

Hejtmani slíbili, že už nenechají kácet aleje
Sdružení Arnika v minulém týdnu předalo všem hejtmanům petici „Zachraňme stromy“ s více než osmnácti tisíci podpisů. Další šest tisíc signatářů čítá obdobná petice iniciativy Naše stromy. Lidé podepsaní pod oběma peticemi žádají hejtmany, aby zastavili plošné kácení silničních stromořadí, zajistili pro ně potřebou péči a zahájili program obnovy alejí. Osobně předali zástupci Arniky petici v Jihomoravském, Moravskoslezském a Ústeckém kraji a v Kraji Vysočina. Ostatní hejtmani obdrželi petici poštou. Představitelé některých krajů slíbili, že přání signatářů petic vyslyší.

„Kraj má zájem o spolupráci s Arnikou. Pokusíme se získat finanční prostředky na projekt, který by během několika let umožnil obnovit bezpečnostní značení alejí a vytipovat místa, kam je možné dosazovat nové stromky,“ přislíbil radní kraje Vysočina pro životní prostředí Zdeněk Ryšavý. „Nechci, aby aleje mizely, patří k rázu krajiny našeho kraje. Rád jezdím na kole a samozřejmě vnímám, že silnice s alejí je pro člověka mnohem příjemnější, než silnice bez stromů,“ dodal radní Ryšavý.

Zástupce petičního výboru Lukáš Matějka ze sdružení Arnika se setkal s náměstkem hejtmana Jihomoravského kraje Václavem Božkem a radním pro životní prostředí Ivo Polákem. „Stromořadí patří už od středověku k ulicím. Nesouhlasím s argumentem, že stromy jsou příčinou nějakých nehod,“ řekl Polák. Podle něj musejí mít v prvé řadě řidiči na mysli, že je nutné dodržovat pravidla silničního provozu. Souhlasí rovněž s tím, že ochrana stromů si zaslouží zvýšenou pozornost: „Nedá se to však vyřešit ihned. Je nutné vštěpovat mladým lidem ekologické cítění už prostřednictvím výuky ve škole,“ dodal Polák.

Spolupráci s Arnikou na programu pro záchranu alejí a jejich obnovu přislíbil také vedoucí kanceláře hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslav Soural. Jeho kraj však již nyní patří k těm, kde se v České republice stromořadí plošně prakticky nekácejí.

Požadavky petice přijal kladně také středočeský hejtman David Rath. „Náš kraj již přistoupil k prvním opatřením na ochranu stromů podél silnic II. a III. třídy. Jednak organizace udržující silnice musí hlásit všechny vykácené stromy a musí mít odborný posudek, že strom se musí vykácet z důvodu špatného zdravotního stavu. Dále rada kraje uložila vysázet za každý vykácený strom u silnice dva nové. Vedení kraje se ochranou prostředí, a tedy i stromořadí, velmi intenzivně zabývá a přivítáme spolupráci z Vaší strany,“ napsal Arnice Rath.

Arnika již dříve předala prvních deset tisíc podpisů pod peticí poslancům parlamentu a vyzvala je, aby neprodleně projednali novelu zákona o ochraně přírody a krajiny. Novela by měla zajistit lepší ochranu historických alejí. Petiční akce nekončí ani předáním dalších podpisů hejtmanům – Arnika chce ve sbírání podpisů pokračovat do té doby, dokud se nepodaří požadavky petice prosadit.

Fotografie z předávání petic si můžete prohlédnout ve fotogalerii (v dolní části stránky)

Tiskovou zprávu o předání petic hejtmanům najdete na této stránce.

Zdroj: www.arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů