Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Celkový výtěžek evropských ocelářských firem z prodeje přebytečných emisních povolenek loni dosáhl 1,2 miliardy eur, což činí v průměru 4,3 milionu eur na ocelárnu. Tak vysoké zisky z prodeje povolenek ocelárnám zajistil třetinový přebytek povolenek oproti skutečně vypuštěným emisím a nižší loňská produkce oceli o 5,3%. Emisní povolenky jsou součástí programu EU v boji proti klimatickým změnám a ocelárny s nimi mohou nakládat dle svého uvážení - prodat je nebo si je ponechat do budoucna pro případ vyšší produkce CO2.

Komise v předkládané zprávě popisuje rámec opatření týkající se geneticky modifikovaných potravin a podmínek jejich koexistence s konvenčním a ekologickým zemědělstvím. Zpráva poskytuje přehled opatření v této oblasti jak na úrovni EU, tak na úrovni členských států. Komise shledává, že v oblasti koexistence je nutné zohlednit komerční zkušenosti v členských státech, důkladně posoudit účinnost a účelnost platných opatření a analyzovat dopad vnitrostátních opatření na konkurenceschopnost zemědělců a svobodnou volbu ze strany zemědělců i spotřebitelů. V závěru Komise konstatuje, že v současnosti není třeba odchylovat se v oblasti koexistence od přístupu založeného na subsidiaritě a dále tuto záležitost harmonizovat.

Sázava vydala patnáct náklaďáků odpadu
Šlo už o čtvrtý ročník čištění desítek kilometrů řeky, který pořádá obecně prospěšná společnost Posázaví
Řeka Sázava je opět čistá. Dobrovolníci ji od pátku do neděle zbavili odpadků mezi Kácovem a Pikovicemi v délce 85 kilometrů.

Prezidentka mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci a bývalá špičková lyžařka Kateřina Neumannová se již podruhé za sebou dostala do finále ankety Ropák roku. Pořadatelé soutěže Děti Země dostali letos 30 žádostí, aby Neumannová získala antiekologického Ropáka za rok 2008. Nominaci si vysloužila za odvážení sněhu na Světové poháry v Liberci z chráněného území a z běžecké Jizerské magistrály.

Evropská komise schválila sdělení týkající se nového přístupu k vymezování zemědělských oblastí s přírodním znevýhodněním. S odbornou pomocí vědeckých pracovníků byla stanovena kritéria pro půdu a klima, která by se měla stát základem klasifikace. Cílem není znevýhodněné oblasti omezit nebo naopak zvětšit, ale vytvořit jednoduchý systém vymezování, který by zohledňoval jejich zvláštnosti. Nový systém vymezování by mohl být zaveden v roce 2014.

Rusko zahájilo plány pro vytvoření nové globální smlouvy o obchodu s fosilním a jaderným palivem odvolávaje se na Smlouvu o energetické chartě z roku 1991. Podrobný návrh byl také již zaslán skupině G20, členům G8 a ruským spojencům a sousedům. Nová smlouva zahrnuje sektor ropy, zemního plynu, jaderných paliv, uhlí a elektřiny. Zaměřuje se na USA, Čínu, Indii a evropské země. Cílem Ruska je nahradit starší Smlouvu o energetické chartě (ECT), která poskytuje právní ochranu západním investorům energie v bývalém sovětském bloku a stanovuje pravidla pro tranzit plynu.

Členové Výboru pro energetiku Evropského parlamentu, který stanovuje, že všechny budovy postavené po roce 2018 budou schopny vyrábět vlastní energii. V této souvislosti usilují poslanci o snížení DPH z materiálu potřebného k izolaci budov. Také chtějí zřídit fond na podporu soukromých a veřejných investic do budov. Zvyšování povědomí lidí o tom, jak šetřit energií a tipy pro úsporu energie se objeví také na webových stránkách Parlamentu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů