Sobota, 20. dubna 2024

Zelená úsporám energie, zelená kvalitním komínům

Zelená úsporám energie, zelená kvalitním komínům

Spor o plyn mezi Ruskem a Ukrajinou, který se již stal téměř každoročním rituálem, měl letos  hmatatelné dopady na zásobování plynem ve střední a západní Evropě. Právě v nejchladnějším ročním období snížil ruský Gasprom dodávky plynu přes Ukrajinu, a v mnoha státech se projevil jeho citelný nedostatek.Politici a obchodníci si kladou tytéž otázky jako občané: Nakolik je z dlouhodobého hlediska prozíravé muset u nejdůležitějších surovin jako ropa a plyn spoléhat na dodávky ze zemí a od partnerů, pro něž jsou vlastní zájmy důležitější než spolehlivost dodávek? A nakolik by se měl člověk ve svém vlastním obydlí a ve svých vlastních životních podmínkách uchylovat do závislosti?

...Jde pouze o jeden z impulzů, který vedl Ministerstvo životního prostředí České republiky a Státní fond životního prostředí k vyhlášení Programu podpory obnovitelných zdrojů a úspor energie v obytných budovách z prostředků z prodeje emisních kreditů „ZELENÁ ÚSPORÁM“.

Cílem programu je podpořit u investorů vybraná opatření realizovaná v obytných budovách jak v rámci nové výstavby, tak i při rekonstrukcích, která povedou k okamžitému snížení emisí oxidu uhličitého i k výraznějšímu nastartování trendu energeticky i ekologicky šetrného stavění. Prostředky k tomuto účelu získala Česká republika z výnosů v rámci mezinárodního emisního obchodování.

Programem „Zelená úsporám“ jsou ze spotřebičů na obnovitelné zdroje energie podporovány pouze nové účinné zdroje na biomasu s nízkými, jasně definovanými emisními limity pro lokální znečisťující látky, které pro odvod spalin potřebují kvalitní komín či komínový systémem. Ten spolu s dalšími prvky přispívá k dosažení předepsaných požadavků na kvalitu spalin z vlastního zdroje. Jeho úkolem je zajistit potřebný tah, který je nutný k optimálnímu provozování spotřebiče a zachovat si stabilní a trvalou kvalitu vnitřního povrchu spalinové cesty.

Ti, kteří si již pořídili kamna na dřevo jako doplněk k hlavnímu vytápění, říkají: „Oproti předminulé topné sezoně, kdy jsme vytápěli dům pouze z centrálního zdroje, nám náklady na palivo klesly více jak o 30%.“ Příčin bylo hned několik, jednou z nich je samotný rozdíl v cenách paliv, další výrazný vliv má i rozdílné temperování (přitopení) v místnostech, kde se nejvíc zdržujeme, a to právě kamny na dřevo. Tady se potvrzuje známá teorie, že u vytápění je hospodárnější dotemperovávat nejužívanější místnosti ze sekundárního zdroje, například krbovými kamny na dřevo, nežli centrálně regulovat teplotu v méně užívaných místnostech  bytu. Svoji roli při vytváření pocitu příjemné pohody sehrává i přímé sálavé teplo z kamen.

Navíc převládá názor, že práce spojená s přípravou dřeva a vlastní přitopení je příjemná relaxace po pracovním dnu nebo o víkendu.

Zelená úsporám energie – více o programu:

Podpora je připravena tak, aby prostředky mohly být čerpány v průběhu celého programového období od 1. dubna 2009 do 31. prosince 2012 podle jasně stanovených podmínek a dotace byla poskytnuta každému, kdo o podporu požádá a splní tyto podmínky.

Mezi hlavní kritéria pro výběr podporovaných opatření patří:

-              efektivnost vynaložených prostředků na snížení emisí CO2

-         snížení spotřeby primárních zdrojů energie a konečné spotřeby tepla na vytápění

-         zvýšení výroby tepla z obnovitelných zdrojů energie a v neposlední řadě

-         lokální snížení znečištění ovzduší.

Podporovaná opatření v rámci programu „Zelená úsporám“ jsou následující:

  1. Komplexní kvalitní zateplení povrchu budovy nebo vybraných částí vedoucích k dosažení nízkoenergetického standardu
  2. Podpora novostaveb v pasivním energetickém standardu
  3. Využití obnovitelných zdrojů energie v domácnostech, výměna neekologického vytápění a instalace nízkoemisních zdrojů na biomasu, účinných tepelných čerpadel a solárně termických kolektorů. 

Doplňující je dotační bonus za vybrané kombinace opatření.

U instalace nízkoemisních zdrojů na biomasu a účinných tepelných čerpadel do novostaveb je požadováno a žadatel musí dokladovat, že měrná roční potřeba tepla na vytápění budovy nepřesáhla hodnotu 50 kWh/m2 podlahové plochy.

Zdroj: tisková zpráva společnosti Schiedel a. s.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů