Čtvrtek, 28. března 2024

Praha hostila "úsporné" ceny

Praha hostila "úsporné" ceny
Větrný pohon pro zaoceánské lodi nebo solární nemocnice pro krizovou oblast v Barmě - to jsou příklady projektů ze 111 zemí světa, které bojovaly o Energy Globe Award 2009. Česko šlo do finále s projektem Centrální vytápění regionu pomocí biomasy - a vyhrálo jednu z druhých cen.
Mezinárodní cenu pro projekty šetrně využívající energetické zdroje založil Rakušan Wolfgang Neumann.
Energy Globe Award se letos konaly podesáté a ceny se udělovaly tentokrát v Praze. Oceněný český projekt přihlásila obec Měňany, která zřídila síť dálkového vytápění pro všechny domácnosti. Tři kotle na biomasu, ve kterých se zatím spaluje odpadní dřevo z obce a okolí a v budoucnu se bude pálit též přebytečná sláma za zemědělské výroby, zásobují teplem a energií celou obec.
"Když jsme se před 25 lety začali věnovat tématu energetických úspor, bylo to pro mnoho lidí těžko pochopitelné. Dnes jsou změny klimatu a úspory energie předním tématem," připomněl Wolfgang Neumann, předseda nadace Energy Globe.
"Energie skutečně nebývala zrovna sexy produkt, dnes je však všechno jinak," dodal při ceremoniálu ve Veletržním paláci Michael Fehn, předseda představenstva E.ON.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů