Středa, 17. dubna 2024

Přes dva tisíce lidí žádalo první den o zateplovací dotace

Přes dva tisíce lidí žádalo první den o zateplovací dotace
Přes dva tisíce lidí žádalo první den o zateplovací dotace

Více než dva tisíce lidí ve středu kontaktovaly pobočky a pražskou centrálu Státního fondu životního prostředí s žádostí o informace k programu Zelená úsporám.

Úplné žádosti o příspěvek na zateplení domů nebo výměnu topení budou mít možnost podat za dva týdny, kdy fond uzavře seznam dodavatelů. Nebude totiž financovat projekty realizované svépomocí. Firmy, které chtějí práce zajišťovat, se musí registrovat. Z jejich seznamu na webových stránkách www.zelenausporam.cz si pak vlastníci domů vyberou, komu práci zadají.

"Celkem 814 lidí přišlo na krajské pobočky, 1177 zájemců tam volalo. Přišlo také 241 e-mailů a odevzdány byly hned v první den otevření programu dvě projektové dokumentace. Stále je také obsazená speciální telefonní linka," řekla mluvčí fondu Lenka Brandtová.

Nápor žadatelů krajské pobočky fondu ve středu zvládaly. Ředitel státního fondu Petr Štěpánek přesto upozornil, že program bude otevřen až do roku 2012. Ministerstvo v příštích měsících očekává zájem zhruba 40 tisíc žadatelů. Program má v příštích čtyřech letech nabídnout dotaci až 250 tisícům domácnostem. Letos by měl nabídnout zhruba deset miliard, v příštích třech letech až 15 miliard korun.

Žádosti přijímají krajská pracoviště fondu a zapojeny budou i pobočky bankovních skupin, s nimiž ministerstvo uzavřelo dohodu. Pro dotace si budou lidé moct dojít i na pobočky pěti českých bankovních skupin - České spořitelny, ČSOB, Komerční banky, UniCredit Bank a LBBW.

V rámci programu bude stát přispívat na instalace pro vytápění s využitím obnovitelných zdrojů energie a na zateplování, na projekty energetických úspor při rekonstrukcích i v novostavbách.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů