Pátek, 29. března 2024

Tesla spustila solární byznys

Tesla spustila solární byznys

Svézt se na vlně solárního byznysu, který v tuzemsku zažívá boom, se rozhodla také česká elektrotechnická společnost Tesla. Firma, kterou od podzimu 2007 vlastní česko-irská investiční firma Kilcullen Kapital Partners, dodává zákazníkům solární elektrárny na klíč - od návrhu projektu po stavbu. Samotná Tesla však vyrábí pouze konstrukce, na kterých takzvané fotovoltaické panely leží, ve zbytku pracuje s komponenty jiných výrobců.

"Chtěli jsme mít naše podnikání postavené na více nohách. V ekonomické krizi se to může hodit. Navíc se k solárním elektrárnám dodává spousta elektrotechniky, a to je příležitost využít naše know-how," říká Martin Stachník, generální ředitel společnosti Tesla.

Firma nyní pracuje na výstavbě dvou solárních elektráren na jižní Moravě s celkovým výkonem 5 megawattů. Samotné sluneční panely objednává od japonského Sanyo, amerického Sun Power nebo čínského CEEG.

Divize Solárních technologií však zatím hraje v podnikání firmy, která loni utržila za své zboží 900 milionů korun, spíše menší roli. Firma se chce i nadále věnovat výrobě anténních systémů a zejména technologiím na úpravu vody. Loni na podzim se jí pak podařilo získat 300milionovou zakázku na digitalizaci Čečenska.

Tesla se stala dalším hráčem, který chce využít možnosti, jež zatím nenasycený český trh se sluneční energií nabízí. Svůj záměr dodávat sluneční elektrárny na klíč zveřejnil minulý měsíc také hutní holding Z-Group. Ten chce do jejich výroby investovat až tři miliardy korun.

Příští týden také podle informací mluvčí Zuzany Musilové vstoupí do zkušebního provozu protivínská solární elektrárna společnosti Energy 21. Jestliže její výkon postupně dosáhne slibovaných tří megawatt, stane se největší elektrárnou tohoto druhu v Česku. Primát zatím drží objekt v Dívčicích na Českobudějovicku patřící stejné firmě.

Podnikatele lákají na investicích do solárních technologií zejména minimální provozní náklady a na dvacet let zajištěné výkupní ceny elektřiny, které podle odborníků patří k nejvyšším k Evropě. Na letošek však Energetický regulační úřad výkupní ceny snížil zhruba o pět procent a dá se čekat, že tento trend bude pokračovat. "Důvody snížení jsou větší konkurence na trhu, zlevňování panelů a technologický pokrok v jejich výrobě," vysvětlil loni na podzim Rostislav Krejcar z ERÚ.

Za zásadním pokrokem v oblasti solárních technologií stojí přitom i české firmy. Liberecká společnost Elmarco například minulý měsíc představila novou generaci solárních článků s nanovlákny. Ty by měly velmi dobře fungovat třeba i v dešti.

Podle Jiřího Dvořáka z Ligy ekologických alternativ dojde letos k výraznému nárůstu instalací panelů na rodinných domech. Občané, kteří se pro solární energii rozhodnou, mají na rozdíl od minulých let nárok na dotaci.

Čekání na slunce. Solární elektrárnu v Ostrožské Lhotě na Uherskohradišťsku (na snímku) s výkonem přes 1,6 MW pokořila svým výkonem 2,85 MWe elektrárna v Dívčicích na Českobudějovicku.

AUTOR: Jan Záluský
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů