Čtvrtek, 28. března 2024

Vyšší poplatky za uvádění obalů na trh

Vyšší poplatky za uvádění obalů na trh
Společnost EKO-KOM, která v Česku organizuje oddělený sběr odpadu, zvýšila od dubna firmám poplatky za uvádění obalů na trh o 45 až 60 %. Potravinářské firmy, které oslovila ČTK, nárůst poplatků za obaly zatím neplánují promítnout do cen svých výrobků.

Vyšší poplatky za uvádění obalů na trh mají pomoci městům a obcím vyrovnat se s dopady finanční krize, kvůli které se zhroutil světový trh s druhotnými surovinami. EKO-KOM tvrdí, že již vyčerpal finanční rezervy určené pro překlenutí výkyvů na trhu s odpady a díky vyšším poplatkům bude moci podpořit fungování tuzemského systému třídění odpadu až několika stovkami milionů korun.

"Navýšení nebudeme promítat do cen," řekl mluvčí firmy Kofola Martin Klofanda. Podobně se vyjádřila i mluvčí největší tuzemské mlékárny Madeta Barbora Daňková. Podle ní tyto poplatky tvoří významnou částku a mlékárna se bude snažit nárůst utlumit v jiných nákladových položkách. Pokud by to nestačilo, tak by cena mléčných výrobků mohla jít nahoru v letních měsících.

Vyšší poplatky se podle mluvčí společnosti EKO-KOM Šárky Novákové promítnou v cenách zboží jen nepatrně: "Toto navýšení nákladů se rozpouští do obrovského množství obalů, takže skutečný dopad na ceny výrobků se pohybuje v haléřích či jejich zlomcích." Dodala, že zároveň klesají ceny všech surovin včetně těch, ze kterých se vyrábějí obaly, takže je téměř nemožné vyhodnotit případný dopad krize trhu druhotných surovin na ceny zboží. Firmy loni do systému EKO-KOM za zajištění zpětného odběru a využití obalů podle Novákové zaplatily zhruba 1,14 mld. Kč. EKO-KOM bude sazby nadále průběžně měnit podle vývoje cen druhotných surovin.

Problémy s tříděným odpadem hlásí například Zlínský kraj, který kvůli uzavření klíčových trhů v Číně a Indii hodlá vybudovat skládky pro dočasné uložení tohoto odpadu. Radnice v Příbrami zase v polovině ledna vypočítala, že náklady na likvidaci tříděného odpadu letos stoupnou kvůli finanční krizi o 440 tis. Kč. Zatímco ještě loni například vytříděný starý papír zpracovatelé vykupovali, letos chtějí za jeho likvidaci zaplatit.

EKO-KOM chce proto třídění odpadu podpořit několika stovkami milionů korun. "Uvolní prostředky, které dorovnají ztrátu třídicím linkám způsobenou momentálně klesajícím zájmem o druhotné suroviny. Linky tak budou moci dál zpracovávat stejné množství odpadů a navíc ho třídit lépe, a tím plnit rostoucí požadavky na kvalitu jimi produkovaných surovin," uvedl předseda Svazu měst a obcí ČR Oldřich Vlasák. Obce podle něj díky tomu nebudou muset za odběr vytříděného odpadu svozovým společnostem platit.
Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů