Úterý, 16. dubna 2024

Prasečí chřipka - 81 obětí. Za měsíc může být v Česku

Prasečí chřipka - 81 obětí. Za měsíc může být v Česku

Z Mexika se šíří horší virus než ptačí chřipka, hrozí pandemie - Nemocní jsou i v USA a v Kanadě

Svět obchází nová hrozba smrtící epidemie, tentokrát ve formě zmutovaného viru prasečí chřipky. Virus, označovaný jako H1N1, v Mexiku zabil přinejmenším 81 lidí, v nemocnicích je kvůli podezření z nákazy dalších 1300 lidí.

Dvacet lidí se nakazilo také v USA, nemoc se objevila rovněž v Kanadě a na Novém Zélandu. V Evropě zatím výskyt nové choroby nebyl potvrzen.

Podle ředitele londýnského Světového centra pro chřipku Alana Haye jde v případě kmenu H1N1 o kombinaci několika virů prasečí, ptačí a lidské chřipky. To je kombinace, které se vědci vždy obávali: umožňuje totiž viru přenos z člověka na člověka. To virus ptačí chřipky H5N1, který vyděsil svět počátkem tisíciletí, nedokázal.

Nemoc nejčastěji postihuje mladé, zdravé a dospělé. "Stejně jako v případě smrtící epidemie v roce 1918 trpí mladí, zdraví lidé. Následky si dovedete představit," řekl Hay stanici BBC.

Epidemie takzvané španělské chřipky, která vypukla v roce 1918, si vyžádala životy milionů lidí po celém světě. Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila pohotovost a na úterý svolala zasedání krizové komise do Ženevy, kam již v neděli odjeli dva čeští odborníci.

Pokud by se situace zkomplikovala, začala by podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta pracovat i česká pandemická komise.

Největší obavy panují z nekontrolovatelného šíření nákazy po celém světě. Ta může relativně brzy dorazit i do Česka. "Jestli má virový kmen prasečí chřipky určité mutace, které usnadňují mezilidský přenos, tak to šíření z jednoho centra do oblasti Evropy a potažmo i k nám může trvat čtyři až pět týdnů. To riziko tu je," připouští Vít.

Mnohé asijské státy a Rusko prohlásily, že budou na letištích kontrolovat přilétající z Mexika, USA a Kanady, zdali nejeví příznaky onemocnění. Na japonských a korejských letištích byly o víkendu instalovány speciální detektory, které by měly odhalit cestující se zvýšenou teplotou. Stejná opatření byla zavedena i při propuknutí epidemie ptačí chřipky nebo nemoci SARS.

Česko zatím žádné restrikce nechystá. Vít už dnes nařídí pražskému letišti, aby vyvěsilo na speciální tabule jasný popis příznaků, kterými se prasečí chřipka projevuje. Tabule budou vyzývat cestující z Mexika a postižených částí USA, kteří na sobě pozorují příznaky, jako je vysoká teplota, dráždivý kašel nebo celková slabost, aby se nechali vyšetřit už na letišti.

Ministerstvo zahraničí také na svém webu varuje Čechy, cestující do Mexika. Radí jim například, že by se neměli v Mexiku zdravit podáním ruky nebo polibkem, měli by si mýt často ruce mýdlem nebo se dobře oblékat.

Rusko také zavedlo zákaz dovozu vepřového masa z Mexika a některých států USA, stejné opatření zvažují i Spojené arabské emiráty. Výkonný ředitel WHO pro zdravotní bezpečnost a životní prostředí Keiji Fukuda ale prohlásil, že neexistují vědecké důkazy, že by se někdo mohl nakazit při konzumaci tepelně upraveného vepřového masa. Virus totiž hyne již při teplotě asi 70 stupňů Celsia.


AUTOR: Ondřej Soukup
AUTOR: Petr Vašek

AUTOR: Petr Weikert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů