Čtvrtek, 28. března 2024

Ochrana fauny připravuje stavbu ekologického centra v Hrachově

Ochrana fauny připravuje stavbu ekologického centra v Hrachově
Ochrana fauny připravuje stavbu nového ekologického centra v Hrachově na Příbramsku. Náklady se odhadují na 35 až 40 milionů korun. Až 90 procent z nich by mohla pokrýt evropská dotace, o niž ochránci na podzim požádají. Projekční kancelář nyní zpracovává potřebnou dokumentaci, řekl ČTK předseda Ochrany fauny Pavel Křížek.

"Chceme oslovit se žádostí o příspěvek na projektovou dokumentaci všechny pověřené úřady, kterým toto zařízení bude sloužit," dodal. Ochrana fauny poskytuje služby městům a obcím na Benešovsku, Voticku, Sedlčansku, Dobříšsku, Příbramsku, Táborsku a v okolí Soběslavi. "Všechny pověřené úřady přispívají značnými částkami na naši činnost," poznamenal Křížek. Ochranu fauny podle něj podporuje dalších 140 malých obcí. "Je úplně jedno, jestli pošlou 200 korun nebo 100 000 korun. Vážíme si toho, že nás region bere," konstatoval.

V hrachovském centru bude záchranná stanice pro živočichy a pro týraná zvířata, přednáškové sály i veterinární klinika. Pokud se na něj podaří sehnat peníze, mohlo by se otevřít do dvou až tří let.

Ochranu fauny ČR založila skupina nadšenců v roce 1998 ve Voticích. Za pomoci desítek dobrovolníků z řad ornitologů, lesníků, myslivců a lidí, kteří chtěli pomoci, vybudovala ve zdevastovaném votickém zahradnictví stanici pro zraněné živočichy a centrum ekologické výchovy. Zdejší záchranná stanice ročně přijme na 700 živočichů v nouzi, do přírody se z nich vrátí kolem 60 procent.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů