Pátek, 19. dubna 2024

Toxický odpad. Policie kauzu poslala strážcům přírody

Toxický odpad. Policie kauzu poslala strážcům přírody
Šumperští policisté definitivně uzavřeli spor o nechtěný toxický odpad, který údajně ohrožuje obyvatele jesenické vísky Vikantice. Tamější starosta Miroslav Kročil proto loni o prázdninách podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Kriminalisté však nyní zkonstatovali, že k trestnému činu nedošlo. A věc po osmi měsících předali jako stížnost na inspekci životního prostředí.

Způsob, jakým policie uzavřela vyšetřování kauzy, se starostovi Vikantic Miroslavu Kročilu vůbec nezamlouvá. A hodlá si proto stěžovat na příslušném státním zastupitelství.

"Dostal jsem vyrozumění, že věc se postupuje inspekci životního prostředí. Nikdo to zkrátka nechce vyřešit a na úřadech ruka ruku myje. Doufám, že státní zástupce bude zodpovědnější," věří starosta.

Policie se naproti tomu brání, že v případu už vyčerpala všechny možné prostředky. "O pomoc byla nakonec požádána i hospodářská kriminálka. Bylo prošetřeno možné obecné ohrožení i neoprávněné nakládání s nebezpečnými odpady. Žádné z podezření se ale neprokázalo, šetření ani neukázalo, že by šlo o trestný čin," vysvětlil on-line deníku TÝDEN.CZ mluvčí šumperských policistů Miloslav Svatoň.

Skladování toxického odpadu není trestný čin. Aspoň podle policie.Šumperští policisté měli Kročilovo trestní oznámení na stole téměř tři čtvrtě roku. Za tu dobu chtěli případ již několikrát uzavřít, na základě stížností starosty Kročila však museli kauzu opakovaně došetřit.

Zda se budou muset sporem opětovně zabývat, rozhodne nyní státní zástupce. "Buď náš postup schválí, nebo to vrátí k došetření," dodává Svatoň.

Další linie sporu 

Případ se kromě toho odvíjí ještě na paralelní linii. Pražské soudy řeší žalobu o určení vlastníka pozemku, na němž se odpad skladuje.

"Společnost Grafitové doly Staré Město ji podala proti inspekci. Jsem přesvědčen, že verdikt pro nás nebude negativní," míní vedoucí oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí Radek Pallós.

A právě inspekce má na základě rozsudku soudu uzavřít správní řízení, které kvůli nebezpečnému odpadu vede. Starosta Kročil totiž dříve naznačoval, že za vzniklou situaci by měli nést odpovědnost právě zaměstnanci inspekce.

Vedení ekologů však jakékoliv pochybení nadále odmítá. "Za nic nemůžeme, ani se nesnažíme spor prodloužit. Děláme, co je v našich silách," nechal se dříve slyšet Pallós.

 

Zdroj:Týden
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů