Pátek, 29. března 2024

Prasečí chřipka - on-line aktuální stav na mapě

Zprvu nenápadný výskyt prasečí chřipky v Mexiku zalarmoval během několik dní celý svět. Vir kmene A/H1N1 vznikl mutací viru lidské, prasečí a ptačí chřipky a v Mexiku mu podlehlo ke konci dubna přes sto lidí, dalších 1600 se jím nakazilo.
Prasečí chřipka - on-line aktuální stav na mapě

Asi nejvíce obav vzbuzuje to, že vir je stejného typu jako ten, který v letech 1918-1919 způsobil pandemii španělské chřipky. Odhaduje se, že během ní zemřelo 30 až 50 miliónů lidí.

Nynější vir se z Mexika rozšířil nejprve do USA. V New Yorku a několika jižních státech u mexických hranic se nakazilo celkem 20 lidí. Průběh nemoci u nich ale nebyl fatální a měli spíše lehčí příznaky. Hygienici sdělili, že proti viru sice nepomáhá očkování, ale zabírají antivirotika typu Tamiflu a Relenza. Těchto léků mají vyspělé země dostatek. Česko by okamžitě pokrylo potřeby dvou miliónů lidí.

Typ viru A/H1N1se z prasat na lidi přenesl už v roce 1976 v USA, tehdy se ale většímu šíření podařilo zabránit. Země vynaložila stovky miliónů dolarů na prevenci a vyvinutí vakcíny.

Aktuální výskyt chřipky a počet nakažených
osob můžete on-line sledovat na Google Maps

Zobrazit Google Mapu s výskytem prasečí chřipky

Na mapě se zobrazují čtyři druhy značek:

  • Růžová značka značí u osoby podezření na vir A/H1N1
  • Fialová značka značí potvrzení viru
  • Žlutá značka značí negativní výsledek testů na vir A/H1N1, tedy bez nákazy
  • Značka bez černé tečky značí úmrtí osoby na vir A/H1N1 (živé osoby mají tečku)

Aktuální seznam zpráv s tématem prasečí chřipky

Zobrazit Google News

Co je chřipka prasat?
Je respiračním onemocněním u vepřů, viry typu A ji vyvolávají hlavně na podzim a v zimě po celém světě. Existuje množství typů prasečí chřipky, protože virus A velmi dobře mutuje.

Mohou se jí nakazit lidé?
Stává se to výjimečně většinou kontaktem s prasaty. Už byl zaznamenán i vzácný přenos z člověka na člověka. Stejně jako u sezónní chřipky se přenáší kapénkami. U nynější mutace je nemoc přenášena mezi lidmi.

Jde tedy o odlišnou nákazu?
Zdravotnické úřady potvrdily, že se jedná o novou mutaci viru A/H1N1, který zahrnuje virové kmeny lidské, prasečí a ptačí chřipky.

Je tato chřipka nebezpečná?
Má příznaky podobné běžné chřipce, tzn. vysoké teploty, kašel, bolesti krku, bolesti kloubů, únavu, zimnici, nechutenství. Většina dosavadních případů mělo lehký průběh, v Mexiku nicméně množství lidí zemřelo.

Lze se nakazit požitím vepřového masa?
Ne. Chřipka se konzumací masa nepřenáší. Je ale potřeba je řádně tepelně upravit. Teplota 70 stupňů Celsia viry spolehlivě zlikviduje.

Jaká je léčba a existují vakcíny?
Současné vakcíny přirozeně nejsou na novou mutaci chřipky testovány a není jasné, jak účinné mohou být. Vědci už na vývoji nové vakcíny pracují, což ale může trvat.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů