Pátek, 26. dubna 2024

ČEZ chystá v Mělníku elektrárnu na plyn

ČEZ chystá v Mělníku elektrárnu na plyn
Zdroj za 18,5 miliardy má nahradit dosluhující uhelné bloky - Firma zvažuje v Česku i další projekty

Energetická firma ČEZ upřesnila plány na výstavbu plynových elektráren. Zdroj s výkonem 800 megawattů má v Mělníku nahradit tamní uhelné bloky, které budou odstaveny po roce 2015. Hodnota projektu by se podle informací ČTK mohla pohybovat kolem 700 milionů eur (18,5 miliardy korun).

Elektrárnu s podobným výkonem a za stejné peníze připravuje ČEZ v Počeradech na severu Čech. Její příprava je podle výkonného šéfa ČEZ Daniela Beneše nejdále. "Může stát už někdy v roce 2012," řekl HN Beneš.

Firma zvažuje i projekty v dalších lokalitách, například v Ústí nad Labem-Úžíně. Nedávno se v tisku objevily spekulace o spolupráci s holdingem KKCG podnikatele Karla Komárka.

Na plyn sází i za hranicemi - na Slovensku a v Maďarsku připravuje dva zdroje s maďarskou firmou MOL.

Elektrárna na soutoku Labe a Vltavy bude i nadále zajišťovat dodávku tepla pro Prahu a Mělník. "Lokalita je velmi vhodná pro výstavbu paroplynového zdroje, protože disponuje veškerou potřebnou infrastrukturou, včetně možnosti připojení na plynovou soustavu," uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Obchodní ředitel ČEZ Alan Svoboda už loni řekl, že na výstavbu plynových elektráren vyčlení nejméně 50 miliard korun, které původně firma plánovala na modernizaci uhelných zdrojů.

Analytik společnosti Atlantik FT Petr Novák považuje rozhodnutí ČEZ za logické hlavně kvůli tomu, že od roku 2013 si bude muset firma nakupovat část povolenek na vypouštění škodlivých emisí. Nedostatku plynu se neobává ani Oldřich Petržilka z České plynárenské unie. Spolehlivost zásobování plynem v Česku podle něj prokázala i takzvaná plynová krize, která se dodávek do ČR vůbec nedotkla.

Paroplynové elektrárny se lépe přizpůsobují výkyvům spotřeby než uhelné zdroje. K síti mohou být připojeny za několik minut po spuštění a zhruba za čtvrt hodiny "jede" plynová turbína na plný výkon.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů