Pátek, 19. dubna 2024

Školní ekologický projekt Z lavic do přírody

Školní ekologický projekt Z lavic do přírody

Rada města Havířova schválila podání žádosti o poskytnutí dotace z rozpočtu Moravskoslezského kraje na projekt „Z lavic do přírody” ZŠ M. Pujmanové.

V případě, že škola získá dotaci v rámci programu na podporu školních projektů v oblasti environmentálního vzdělávání ve školách, město bude spolufinancovat projekt ve výši 25% z hodnoty projektu, což je částkou 19 700 Kč.

Základní škola M. Pujmanové zpracovala žádost o poskytnutí účelové dotace z rozpočtu Moravskoslezského kraje na projekt s názvem „Z lavic do přírody“. Celkové výdaje projektu činí 78.900,- Kč, z toho 59.200,- Kč tvoří požadovaná dotace a 19.700,- Kč spoluúčast města. Cílem projektu je vytvořit pro děti ekologickou zahradu, kterou budou moci využívat ve vyučovacích hodinách a při volnočasových aktivitách, a obohatit současnou výsadbu o druhy běžně se vyskytující v lučních porostech, keřové druhy lesů a okrajů lesů a doplnit výsadbu několika stromy.

Ekologická zahrada bude vybudována ve stylu přírodě blízké prostředí. Většina navrhovaných rostlin je domácího původu. Bude vyset bylinný porost mezofilních luk. Jde o osivo produkované školkami v Markvartovicích, které obsahuje asi 40 domácích bylin a trav a je velmi vhodné pro didaktické účely.

Do projektu se zapojí  380 žáků školy se svými vyučujícími v hodinách pracovního vyučování a dále žáci v rámci volnočasových aktivit (přírodovědné kroužky).           

V případě schválení dotace bude projekt zahájen v září letošního roku. Dojde k úpravám a vyčištění starých zatravněných ploch, vykácení vybraných starých keřů a k výsadbě nových. V příštím roce by došlo k rozvěšení ptačích budek a krmítek, výsevu letniček, dopěstování sazenic, instalaci kompostéru apod.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů