Úterý, 19. března 2024

V Beskydech skolil pytlák medvěda

V Beskydech skolil pytlák medvěda
V řece Ostravici v Beskydech našel náhodný svědek minulé úterý tašku se zbytky mrtvého zvířete. Přivolaný veterinář poté ostatky označil za medvědí. Pravděpodobně pytlák zvíře zabil, vyvrhl, nechal si maso a trofeje a zbytky těla vyhodil.

Hnutí Duha nabízí za dopadení pachatele 100 tisíc korun. "Zatím jsme jen vyloučili, že rozhodně nejde o lidské ostatky. Kosti a další zbytky jsou určitě zvířecí. O jaké zvíře se jednalo, ale ještě nemůžeme říct," uvedl mluvčí frýdecko-místecké policie Ivan Žurovec.

Uvnitř pytle podle ekologických aktivistů byly tlapy bez drápů, krční obratle, svalovina a jazyk. Chyběla kůže, lebka a další části, které jsou považovány za lovecké trofeje, maso si pytlák zřejmě také nechal, informoval Miroslav Kutal z ekologického Hnutí Duha.

"Pytláctví je to nejsmutnější, co může medvědy v našich horách potkat. Je to projev kruté bezohlednosti a zásadní nepochopení ekologických vazeb v přírodě," dodal Kutal.

Podle zákona o ochraně přírody a krajiny je medvěd hnědý chráněným druhem a je klasifikován jako kriticky ohrožený. Správa CHKO Beskydy proto podala na okresním státním zastupitelství ve Frýdku-Místku trestní oznámení na neznámého pachatele.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů