Čtvrtek, 28. března 2024

Vláda přispěje na odstranění ekologických škod po ČSA

Vláda přispěje na odstranění ekologických škod po ČSA
Vláda v demisi včera schválila příspěvek ve výši 27,2 milionu korun na odstranění starých ekologických škod způsobených činností Českých aerolinií na ruzyňském letišti. Na dotaz ČTK to sdělila Zuzana Chocholová z tiskového oddělení ministerstva financí. Návrh ministerstvo předložilo v souvislosti s privatizací ČSA.

Kvůli sanaci postižené lokality a zabránění šíření znečištění do okolí areálu Ruzyně uzavře ministerstvo s ČSA speciální smlouvu. V místě byla zjištěna stará ekologická zátěž, spočívající především v kontaminaci pozemků chlorovanými uhlovodíky a ropnými uhlovodíky. Žádost z odborného hlediska kladně posoudilo ministerstvo životního prostředí.

Státní ČSA chce vláda letos prodat. Do privatizace se přihlásili čtyři uchazeči, do druhého kola postoupili dva. Vláda v demisi vyřadila ze soutěže společnost Darofan ze skupiny Aeroflot a firmu Odien. Do druhého kola soutěže postupují konsorcium Unimex a Travel Service a letecká společnost Air France-KLM.

Nový majitel má být znám do konce září, odhady výnosu privatizace se většinou pohybují v rozmezí tři miliardy až pět miliard korun.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů