Čtvrtek, 18. dubna 2024

Dáte si bio kuře?

Dáte si bio kuře?
Málokdo zná bio kuřecí. Přitom bio kuřata už běhají i po českých biofarmách.

České supermarkety dobývají biopotraviny. Zákazníci si zvykají na "jiné" potraviny a jejich spotřeba pomalu, ale jistě roste. V průměru utratí za biopotraviny každý Čech 126 Kč, tedy asi 4,5 EUR ročně, což je sice nejvíce za poslední roky, ale pořád je to jen zlomek ve srovnání se západní Evropou. Například jednoho průměrného Dána přijde každý rok bio nákup na 80 EUR. V Rakousku je to 64 EUR, v Německu 47 EUR a ve Francii 27 EUR. Postupně vám proto představíme jednotlivé druhy biopotravin a poradíme, jestli má smysl si je kupovat a kde je najdete. Bio už dávno není jen zrní bez chuti, ale i kulinářské pochoutky.

České bio kuře

Bio není jen obyčejná nálepka, ale znamená to, že potravina je přísně kontrolována od svého vzniku až do okamžiku, kdy se dostane ke spotřebiteli. Nejdříve se podíváme na bio kuřecí maso. To se postupně objevuje nejen ve specializovaných obchodech s biopotravinami, ale i v supermarketech. Na první pohled se liší výrazně vyšší cenou. Zatímco za obyčejné kuře zaplatíte okolo 60 Kč za kg, bio kuře vyjde na minimálně 300 Kč za kg, pokud pochází z českých farem. Zahraniční bio kuřecí je ještě dražší.

Produkce bio kuřecího podléhá podstatně přísnějším kritériím než běžná produkce kuřecího masa. Omezení zákona o ekologickém zemědělství se vztahují i na veškeré zpracování bio kuřecího. Bio kuřecí pochází z konkrétních českých biofarem, kde jsou povolená pouze přirozená krmiva. Tedy kuřatům nejsou přidávány žádné hormony, antibiotika ani masokostní moučka. Zatímco normální české maso je poměrně přísně hlídané, u kuřecího masa z dovozu se můžete setkat s látkami, které se v našich chovech ani používat nesmí. Je tedy na místě značná obezřetnost.

Šťastné bio kuře

Zatímco normální kuřata jsou produkována na farmách v často naprosto otřesných podmínkách, bio kuřata čeká mnohem spokojenější a hlavně delší život. Intenzivní chov je zaměřen na to, aby co nejrychleji bylo vyprodukováno maximum masa. Normální kuřata živoří namačkaná v klecích a připomínají podivné hybridy s velkými prsními svaly. Nikdy nespatří denní světlo. Jejich život trvá v průměru 40 dní. Naopak bio kuře chované pro produkci masa žije výrazně déle a má mnohem větší životní prostor.

Kuřata se odchovávají na podestýlce přírodního původu, nejčastěji pilinách, mají k dispozici například i písek pro hrabání a samozřejmě několikanásobně větší životní prostor včetně výběhu. Omezen je zároveň i počet kuřat chovaných na jednom místě. Jejich denní koloběh není uměle ovlivňován delším svícením, jako je tomu v konvenčních chovech. Bio kuře si tak spokojeně ovlivňuje svůj život, stejně tak spí podle libosti.

Výsledkem ekologického způsobu chovu kuřat v menších početních skupinách s dostatkem spánku je lepší zdravotní stav, a tak kuřata nepotřebují preventivní chemické látky ani jiná aditiva. Živí se především bio kukuřicí, bio pšenicí, bio sójou a bio vojtěškou. Bio krmivo samozřejmě znamená vyšší náklady. Na druhé straně díky kvalitnějšímu krmivu, přirozenému životu a hlavně velkému důrazu na pohodu chovaných zvířat dosahuje bio kuřecí maso vyšší kvality a má i výraznější chuťové vlastnosti.

Vybírejte pečlivě

České bio kuřecí maso najdete jak ve specializovaných obchodech s biopotravinami, tak i v běžných supermarketech, zejména ve větších městech. Vždy si velmi pečlivě všímejte, odkud maso pochází, a žádejte produkci z českých biofarem. Zahraniční maso je dražší a navíc jeho dovoz z delších vzdáleností není příliš ekologický.

Na první pohled je bio kuře větší než normální kuře, protože žije déle. Protože přirůstá pomaleji, za přibližně dvojnásobnou až trojnásobnou délku života (cca 3 měsíce), dosáhne váhy o něco málo větší než konvenční kuře. Bio kuře není bledé, má o trochu žlutější kůži než konvenční kuře, a to díky vysokému podílu kukuřice v krmení, samozřejmě v kvalitě bio.

Vzhledem k přirozenému chovu, díky kterému se kuřata svobodně hýbou a rostou pomaleji, je kůže bio kuřat pevnější. Při nákupu celého bio kuřete počítejte s cca 300 g na jednu porci (maso s kostí). U bio drobů lze počítat s cca 150 g na porci. Trvanlivost se pohybuje okolo 5 dnů pro skladování při teplotě mezi 0 až 4 stupni Celsia. Rozhodující je však datum trvanlivosti na etiketě.

AUTOR: Ludmila Hamplová
Zdroj:Víkend
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů