Pátek, 29. března 2024

Před 11 600 lety se do ovzduší uvolnil metan z mokřadů, ne z klatrátů

Před 11 600 lety se do ovzduší uvolnil metan z mokřadů, ne z klatrátů

Na rozhraní mladšího dryasu a preboreálu před zhruba 11 600 roky doznalo podnebí na Zemi zásadních změn. Za pouhých 20 let vzrostly průměrné teploty v Grónsku o 10 stupňů Celsia. Během 50 let se v globálu oteplilo o 7 stupňů Celsia. V té době, během asi 150 let, se koncentrace metanu v atmosféře zvýšila o 50 procent z přibližně 500 na 750 ppb (parts per billion). Studie amerických vědců, kterou v dubnu zveřejnil časopis Science, to vysvětluje expanzí mokřadů. Tehdejší rychlé oteplení nedestabilizovalo hydráty metanu na mořském dně. Toto zjištění má poněkud zmírňovat obavy z toho, že by se něco takového mohlo stát v současné době.
 Výzkumný tým se opírá o rozbory ledu odebraného z místa zvaného Pakitsoq na západním okraji grónského ledového příkrovu. Bubliny metanu ve vzorcích neodpovídají hodnotami izotopu uhlíku tomu, že by měly svůj původ v klatrátových usazeninách. Primárním zdrojem metanu v atmosféře byly s největší pravděpodobností mokřady.

"To jsou dobré zprávy pro globální oteplování, protože to naznačuje, že klatráty metanu nereagují na oteplení únikem velkého objemu metanu do atmosféry," řekl Vasilij Petrenko, postgraduální student z Coloradské univerzity.

Na možnost, že tání permafrostu v Arktidě a ohřívání vody v oceánech zapříčiní mohutné výrony metanu, upozorňovala v minulých letech celá řada vědců. V podmořských klatrátových sedimentech se nachází tolik CH4, že by rozpuštění pouhé desetiny klatrátů způsobilo zesílení skleníkového efektu odpovídající zhruba desetinásobnému zvýšení koncentrace atmosférického oxidu uhličitého. Pro srovnání - v minulém století se úroven CO2 v ovzduší zvedla o 30 procent.

"Tato studie je důležitá, protože potvrzuje, že mokřady a vlhkost se dramaticky mění souběžně s prudkou změnou podnebí," vysvětlil geochemik Jeff Severinghaus z Kalifornské univerzity v San Diegu. "Všeobecně vzato to vyzdvihuje fakt, že největší dopady příští změny klimatu mohou být spíše o vodních zdrojích a suchu než o teplotě samotné."

Zdroje:
- University of California (23.04.2009, Wetlands Likely Source of Methane from Ancient Warming...)
- Science (24.04.2009, 14CH4 Measurements in Greenland Ice: Investigating Last Glacial...)

www.gnosis9.net

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů