Sobota, 20. dubna 2024

Ekologové vysadili se školáky v Libereckém kraji 300 jilmů

Ekologové vysadili se školáky v Libereckém kraji 300 jilmů

Školáci spolu s ekology ze Společnosti přátel přírody Čmelák vysadili na přelomu dubna a května v Libereckém kraji téměř 300 jilmů. Projekt, jehož cílem je vrátit do krajiny téměř vymizelý druh stromu a probudit v lidech zájem o krajinu, začal před šesti lety a během této doby se podařilo vysadit v regionu přes 4300 mladých sazenic. Zhruba 90 procent z nich s ujalo, a to i přesto, že je sázeli laici, řekl dnes ČTK zástupce ekologů Lukáš Hrabal.

Podle něj se letos do sázení stromů zapojilo 35 organizací, hlavně předškoláci a školáci ze Zákup a Lomnice nad Popelkou, skauti z Jilemnice, klienti Domova pro osoby se zdravotním postižením v Horním Maxově na Jablonecku a také Domov seniorů v Liberci - Františkově. Dobrovolníci si podle instrukcí ochránců přírody sami našli ve svém okolí místo, kde stromek vysadit. Jilmy obalili plastovou ochranou, která zabrání tomu, aby je okusovala lesní zvěř. I v budoucnu o ně budou pečovat podle manuálu, který od ekologů dostali.

V Česku se tradičně vyskytují tři druhy jilmů: jilm vaz, jilm habrolistý a jilm horský. Dříve byly neodmyslitelnou součástí krajiny - rostly v lesích, při březích řek a potoků, na mezích a v remízkách, v alejích podél cest, v parcích i uličních stromořadích měst. "Dnes se s nimi kvůli houbovému onemocnění zvanému grafióza setkáte jen výjimečně. Tomuto onemocnění, zavlečenému k nám ve 30. letech ze zahraničí, padlo za oběť zhruba 90 procent jilmů na území Česka," uvedl vedoucí projektu Jiří Antl.

Grafióza je podle něj stálým problémem, ekologové přesto věří tomu, že projekt má smysl. "Jilmy, které přežily, jsou proti této nemoci odolnější. Semena z těchto stromů sbíráme a v lesních školkách z nich pěstujeme nové sazenice," vysvětlil. Vedle jilmů už letos putovaly na některá místa i duby, buky, javory a ptačí třešně. Celkem se jich vysadilo skoro 200.

Čmelák - Společnost přátel přírody je nezisková ekologická organizace. Sdružuje lidi se zájmem o nenásilné prosazování trvale udržitelného způsobu života a vytváření harmonických vztahů mezi lidmi a přírodou. Vznikla v roce 1994 a do roku 2002 vystupovala pod jménem Staří ochránci Jizerských hor. Hlavním cílem sdružení je přispět k obnově přirozených lesů, a to nejen v Jizerských horách.

Ekologové shánějí peníze na projekt od sponzorů, Liberecký kraj ho vloni podpořil 40 000 korunami. V minulosti dostal projekt podporu ministerstva životního prostředí.

Petra Laurinová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů