Čtvrtek, 25. dubna 2024

Dvojice podvodníků mohla ČEZ způsobit škodu v desítkách milionů

Dvojice podvodníků mohla ČEZ způsobit škodu v desítkách milionů

Ostrava - Škodu v hodnotě několika desítek milionů korun mohli podle expertů způsobit společnosti ČEZ dva podvodníci, kteří podnikatelům nabízeli změny údajů na elektroměrech. Neoprávněným zásahem do měřících soustav snižovali množství odebrané elektřiny. Novinářům to dnes řekli zástupci firmy a policie. Policisté zatím prokázali jen škodu kolem čtyř milionů, dvojici tak za podvod hrozí dva až osm let vězení. Je pravděpodobné, že si obvinění vyslechnou i zákazníci stíhané dvojice.

Policie zatím prokázala, že dvojice takto opakovaně pomohla třinácti podnikatelům. Ve skutečnosti ale mohla mít desítky klientů. "Předpokládáme, že dvojice od roku 2005 tímto způsobem nabízela snížení nákladů za odběr elektřiny desítkám podnikatelů. Škoda by se tak mohla vyšplhat na desítky milionů korun," uvedl expertní technik, který pracuje pro společnost ČEZ.

Obvinění ve veku 34 a 39 let si podle policie vybírali klienty v řadách majitelů a provozovatelů restaurací, diskoték a podobných podniků. Když navázali spolupráci, navštěvovali podniky dvakrát ročně. Vždy porušili plomby na elektroměrech a přetočili jejich stav. Za to si nechávali platit. Přibližně třetinu toho, co provozovatelům ušetřili. V jednom případě podle kriminalistů podnikatel zaplatil za odběr elektřiny o 800.000 korun méně, než ve skutečnosti měl.

Jeden z obviněných podvodníků se touto činností živil a jednalo se podle policie o jeho hlavní příjem. Pro druhého to byl přivýdělek. Jako majitel restaurace kontaktoval své kolegy a nabízel jim podvodné služby. Pak inkasoval peníze a zručnější kolega provedl samotnou operaci. Podle policejního experta používali falešné plomby. "Při běžném odečítání to nebylo možné poznat. Jednalo se o velmi zdařilá falza," dodal mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

Postup byl vždy sejný. Dvojice, občas i jednotlivě, navštívila restauraci. Rozebrali elektroměr a odvezli si plomby. Podle nich si v padělatelské dílně nechali udělat napodobeniny, se kterými se později do podniku vrátili. "Stočili elektroměr a zaplombovali ho připravenými padělky," popsal scénář kriminalista, který na případu pracoval.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů