Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Příroda na Ždársku má za sebou jarní úklid. Turisté tam během pěti hodin posbírali asi 70 pytlů odpadků. Šlo akci v rámci netradičního závodu Petmen 2009. Jeho cílem nebylo co nejrychleji absolvovat vyznačenou trasu, ale nasbírat co nejvíc odpadků. Na startu se sešlo 63 lidí a na trasu se vydávali pěšky i na kolech. Akce byla zaměřená hlavně na sběr PET lahví, těch se ale podle organizátorů našlo mnohem méně než v minulých letech.

Štíhlejšie, ekologickejšie a v talianskom štýle majú byť nové vozidlá spoločnosti Chrysler. Taký je plán automobilky, ktorá ráta s rýchlym návratom z bankrotového režimu s pomocou talianskeho koncernu Fiat. Výsledkom bude výrazne iný výrobný rad v predajniach, uviedla agentúra AP.
Podľa analytikov prežijú najhodnotnejšie značky skupiny, a to Jeep, minivany a možno pickupy. V plánoch automobilky sú aj vozidlá s elektrickým pohonom. Zvyšok z ponuky Chrysleru odíde zrejme do minulosti. Od Fiatu sa očakáva, že výrobný rad Chrysleru rozšíri o malé a úsporné autá.

MODELY VODNÍCH DĚL NA VLTAVĚ BUDOU K VIDĚNÍ NA ČVUT
Ve středu 13.5.2009 od 17 hodin bude mít veřejnost možnost se poprvé seznámit s modelovým výzkumem, který pomáhá při stavbě vodních děl na českých vodních cestách. Celá akce proběhne v prostorách Fakulty stavební ČVUT, Thákurova 7, Praha 6 - Dejvice. Prohlídky s výkladem a praktickými ukázkami budou organizovány v hodinových intervalech až do 20. hodiny. Vzhledem k omezené kapacitě doporučují pořadatelé zájemcům, aby si své místo předem rezervovali na www.rvccr.cz nebo na telefonním čísle 267 132 801. Vstup zdarma.

Likvidace skládky v Lukavici na Chrudimsku má být o více než polovinu levnější. Na sanaci staré ekologické zátěže vypsal krajský úřad výběrové řízení a odhadované náklady dosáhly téměř dvou set milionů korun. Přihlášené nabídky ale počítají s částkou výrazně nižší. Přesná čísla doplňuje náměstek hejtmana Pardubického kraje Jan Tichý.
"Řádově se ta cena pohybuje minimálně o 110 milionů levněji nežli se původně předpokládalo, takže jsme tím velmi příjemně překvapeni. Pardubický kraj a český stát ušetří minimálně 110 milionů korun. Možná, že ta úspora bude ještě větší, ale beru to od té nejvyšší nabídky. Tak jak máme posudky, všechny nabízené ceny jsou přiměřené a nejde o nepřiměřeně nízkou cenu, takže si myslíme, že budeme schopni z těchto šesti uchazečů vybrat."

Ve středu 13.5. bude v pořadu Nedej se na ČT2 velká reportáž o Trojmezí
Podívejte se s námi na aktuálním stav kauzy za záchranu Trojmezí a sledujte pořad České televize Nedej se na programu ČT2 ve středu 13.5. 2009 v 18:10. Po odvysílání jej také můžete shlédnout z archivu ČT (iVysílání ).Přímý odkaz:
www.ceskatelevize.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů