Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zeman a lýkožrouti

Zeman a lýkožrouti

Že to ale trvalo Přátelům Miloše Zemana, než kápli na téma, kterým by se mohla jejich modla občas připomenout. A nakonec zvolili: kůrovec. Bitva o jeho hubení v centru Národního parku Šumava zuří už deset let. Ale teď se nad krajinu vznesl vrtulníkem expremiér a lýkožrout smrkový má smrtelného nepřítele.

Zeman si na ekology, vědce i vedení parku, kteří chtějí nechat tlít lýkožroutem napadené stromy v lese, vyšlápl s vehemencí, jakou známe z jeho premiérských časů. Chce podat trestní oznámení na Martina Bursíka a vedení parku za miliardové škody. Barvitě líčí, jak z paluby vrtulníku zřel apokalypsu, do níž uvrhly šumavské hvozdy zločinní ochranáři.

Stojí tedy za to připomenout, že porosty se soušemi po kůrovci v bezzásahových oblastech činí asi dvě procenta výměry lesů šumavského parku. Právě na toto nejvzácnější dřevo si ale už dlouho brousí pily dřevařské lobby orodující u politiků za zásah proti kůrovci.

Když stejný problém řešili v bavorském parku, přijel premiér Stoiber. Viděl z dálky odumřelé lesy a chtěl okamžitě vedení parku vyhodit. Pak ho ale zavedli do postižených lesů, spatřil první výsledky přírodní obnovy a prohlásil: "Nesmíte se dívat nahoru ale dolů, tam spatříte úchvatné přírodní divadlo."

Zeman se díval také dolů, ale jen z výšky. A spustil o degradaci krajiny. Jestli neměl pravdu šumavský spisovatel Váchal, když napsal: "Krajina jeví se nám takovou, jakými jsme my sami."

AUTOR: Jiří Leschtina
AUTOR-WEB: www.ihned.cz/leschtina
jiri.leschtina@economia.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů