Čtvrtek, 28. března 2024

Akustická kamera

Akustická kamera
Jednou ze zajímavých avizovaných novinek veletrhu Sensor + Test 2009 je i zcela nová metoda optického posuzování úrovně zvuku v podobě tzv. akustické kamery, svým rozsahem pokrývající celou oblast slyšitelného pásma.

Do soutěže Sensor Innovationspreis 2009 tento námět přihlásila Akustik Technologie Göttingen, na vývoji metody pracují i Gesellschaft zur Förderung angewandter Informatik (GFaI) a Microflown Technologies.

V podstatě představuje taková kamera modulární soubor, složený z mikrofonní, nejčastěji víceprvkové antény, videokamery, datarekordéru a PC s programem na vyhodnocování dat, schopný přesné vizuální lokalizace místa zdroje hluku a jeho analýzu. On-line výstupem systému se stává hluková mapa, obdobná svým provedením záznamům teploty, pořízeným při IR termografii. Na hlukové mapě odpovídá barevná posloupnost od červené přes žlutou a zelenou k modré úrovni hluku od nejvyšší k nejnižší.

K uživatelským přednostem akustické kamery patří možnost zachytit a monitorovat různou úroveň zvuku, a to i v závislosti na časovém průběhu a schopnost analyzovat i pohyblivé zdroje hluku. Stejným způsobem dovoluje kamera vytvořit i souvislý zvukový záznam extrémně rychlých dějů. Samotná kamera má velký dynamický rozsah, malou vlastní citlivost na šum pozadí a v reálném čase zachytí jak akustický tlak, tak i akustickou rychlost.

Pro řadu analýz jsou důležité spektrogramy s interakcí mezi prostorem, časem a frekvencí.

Navíc paralelně k zvukovému záznamu je možné napojit do sestavy přes datarekordér různé další přídavné senzory pro snímání i jiných souvisejících veličin, jakými mohou být např. otáčky, úhel natočení, hodnoty napětí nebo proudu.

Sestava akustické kamery dovoluje volnou konfiguraci velikosti snímací sítě s větším počtem snímačů zvuku, upravenou podle záměrů jejího použití. Pro akustické laboratoře se osvědčuje přijímací anténa kruhového typu s 32 až 72 mikrofony, pro všestranná měření se používá sférická anténa s až 120 měřicími kanály a k této řadě antén patří i hvězdicové provedení pro měření na větší vzdálenosti. V průmyslu při měření hluku u speciálních zařízení se při krátké vzdálenosti volí většinou plochá mřížová snímací síť.

VE SLUŽBÁCH PRŮMYSLU I EKOLOGŮ

Použitelnost modulární akustické kamery je natolik široká, že lze už mluvit o její univerzálnosti. Vedle mapování hlučnosti a úrovně zvuku ve volném prostředí, prováděném většinou v zájmu ekologie - jedním z aktuálních užití je provozní sledování hlučnosti větrných elektráren a jak na tuto hlučnost působí změny tvaru lopatek rotorů - nabízí široké uplatnění i všude jinde, kde se zvuk vyskytuje. V průmyslu, dopravě nebo třeba různých službách, kde úroveň zvukové hladiny může prozradit i kvalitu a případnou poruchu u výrobků provázených při provozu určitou zvukovou kulisou. V automobilovém průmyslu se uplatňuje třeba při sledování cyklu spalování ve válcích motoru, kde se tak monitoruje např. okamžik zážehu nebo odvod výfukových plynů. Na monitoru je cesta postupujícího hluku jasně viditelná a rozeznají se tak i zdroje aktivního a pasivního hluku. Jiným příkladem užití kamery při provozu vozidel je prokázání závažnosti valivého hluku na styku pneumatika - vozovka při vyšších rychlostech. Pomocí akustické kamery se tak přišlo např. k překvapujícímu zjištění, že už při rychlosti nad 30 km/h převažuje úroveň valivého hluku nad úrovní hlučnosti motoru.

Příkladů, kde hluk přesahuje snesitelnou či povolenou mez, čeká na akustickou kameru celá řada. Jejím úkolem je ale nezůstat jen při monitorování hlučnosti, ale na základě analýzy všech dostupných informací aktivně působit ve smyslu efektivních protihlukových úprav, odstraňování prvotních příčin hlučnosti nebo alespoň jejich minimalizaci.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů