Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ocenění za celoživotní přínos vědě v oblasti ekologie a udržitelného rozvoje dostane dnes Milena Rychnovská. Cenu Milady Paulové za rok 2009 předá české ekoložce ministryně školství Miroslava Kopicová. Slavnostní předání bude v Praze v rámci konference českého předsednictví EU a Evropské komise na podporu žen ve vědě. Ocenění v podobě diplomu je spojené s odměnou 150 tisíc korun.

Maranhao - Počet obětí záplav na severu Brazílie stoupl na čtyřicet. Tři sta tisíc evakuovaných přebývá v provizorních přístřeších. Podle úřadů už deště polevují a voda pomalu opadá. Záplavy a sesuvy půdy zničily na severu a východě Brazílie silnice a mosty. Krizový stav dál trvá ve dvou stovkách zaplavených měst. V některých zaplavených městech voda v neděli opadla. Místní úřady se snažily zprůjezdnit hlavní silnice zanesené nánosy bahna, aby se do odříznutých oblastí mohla dostat pomoc. Lidé v zasažených regionech přesto kritizují vládu, že dodávky jídla a vody přicházejí příliš pomalu.

V sobotu 16. května 2009 odpoledne se koná geologická vycházka po Chrudimi zaměřená především na stavební a obkladové kameny použité ve městě. Sraz je ve 14 hodin na zahradě Vodních zdrojů Chrudim, odkud vyjdeme spolu s RNDr. Danielem Smutkem na krátkou vycházku po geologické ministezce. Vycházku ukončíme na zahradě, kde budou připraveny zajímavé vzorky obkladových kamenů ze sbírky lektora. Akce je fyzicky nenáročná a zvládnou jí i hendikepovaní lidé.
Akce se koná díky finanční podpoře Města Chrudim a proto je zdarma.
Informace na gutzer@centrum.czTato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript   nebo 724 004 397.

Světový fond na ochranu přírody dnes na světovém zasedání o moři v indonéském Manadu varoval, že pokud různé země nepodniknou efektivní opatření proti změnám klimatu, korálové útesy v jihovýchodní Asii zmizí na konci tohoto století.
Ve zprávě ze zasedání se uvádí, že pokud bude pokračovat oteplování světového klimatu, teplota se rychle zvýší a regenerační schopnost mořského ekosystému se vážně zhorší. Korálové útesy ve zmíněné oblasti budou úplně zničeny.
Generální ředitel fondu James Leape apeloval na to, aby různé země na zasedání OSN o změnách klimatu, které se bude konat na konci letošního roku v Kodani, vypracovaly silnou smlouvu o snížení emisí skleníkových plynů.

Nové výpočetní stanice Lenovo se mohou pochlubit nejen vyšším výkonem, ale i ohledem na ochranu životního prostředí. Společnost Lenovo patří ve svém odvětví k průkopníkům v používání recyklovaných materiálů a také oba modely nových pracovních stanic jsou vyrobeny z plných 50 % z recyklovaného materiálu. Například v případě ThinkStation D20 pochází téměř 30 % počítače z materiálu získaného v procesu recyklace od zákazníků - váhově tento podíl odpovídá 19 PET lahvím. Lenovo pro své nové pracovní stanice rovněž získalo osvědčení GreenGuard, které potvrzuje splnění standardů ve více než dvou tisícovkách chemických testů. Pracovní stanice splňují i kritéria Energy Star 5.0, která vstoupí v platnost v červenci, a některé modely dokonce za své ekologické aspekty získaly nejvyšší hodnocení Gold od Electronic Product Environmental Assessment Tool (EPEAT).

Na dubnovém automobilovém veletrhu v Amsterdamu byl prezentován prototyp "zeleného" vozu c,mm,n, jehož vývoje se účastní technické univerzity Delft, Eindhoven a Twente a poradenská firma DHV. Zajímavý na projektu, iniciovaném holandskou ekologickou organizací Stichting Natuur en Milieu, je hlavně jeho koncept:
Společnost Logica, přední poskytovatel IT služeb a konzultací, představila internetovou platformu pro spojení dopravních specialistů, návrhářů a dalších odborníků, kteří pracují na návrhu zeleného vozu budoucnosti c,mm,n [common]. Účastníci se od dubna zapojují do virtuálních diskuzí na platformě Online Collaboration Platform (OCP) vyvinuté společností Logica. Podstatou systému OCP je tzv. crowd sourcing: využití znalostí velkého množství nezávislých kreativních osobností.Tento přístup překonává bariéry tradičních inovačních mechanismů ve společnostech a institucích. Tato platforma spojuje velké množství specialistů z různých disciplín ve strukturované diskuzi o produktech a službách souvisejících s vozem c,mm,n a pomáhá přehledně prezentovat jednotlivé nápady a náměty ve snadno pochopitelné podobě ostatním spolupracovníkům. To přispěje k obohacení a urychlení celého procesu navrhování.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů