Čtvrtek, 25. dubna 2024

Skládačky Dahon na Evropském týdnu výzkumu a inovací v dopravě v Brně

Skládačky Dahon na Evropském týdnu výzkumu a inovací v dopravě v Brně

Předvést české veřejnosti inovativní technologie v oblasti dopravy a představit nové dopravní alternativy. To bylo cílem Evropského týdnu výzkumu a inovací v dopravě, který se uskutečnil 11. – 15. května 2009 v Brně. Pod záštitou českého ministra dopravy Gustáva Slamečky se na jižní Moravu sjeli zástupci nejvýznamnějších evropských asociací dopravního výzkumu. Mezi ukázkou nejaktuálnějších novinek v dopravě nechyběla ani skládací kola, která reprezentovala novou alternativu v oblasti kombinované dopravy a dojíždění do práce.

 

Skládačky Dahon se představily na odborné konferenci Urban Mobility, kterou organizátoři akce z Centra dopravního výzkumu uspořádali ve středu 13. května na brněnské Nové radnici. Expozice skládaček doplnila diskusi o otázkách městské mobility a využití ekologických způsobů dopravy. Právě skládací kola přitom představují nový trend v městské dopravě. Tím, že jsou složitelná a lehce přenosná, umožňují kombinovat dopravu na kole s prostředky hromadné dopravy. Díky tomu zrychlují a ulehčují dopravu i ve městech jako je Brno, které si kvůli nedostatku cyklostezek prozatím cyklisté příliš neoblíbili.

 

To potvrzuje i Petr Kazda z Nadace Partnerství, koordinátor programu Cyklisté vítáni, který se orientuje na propagaci cyklistiky po celé České republice. „Mohu uvést příklad z osobní zkušenosti. Ze sídla Nadace na brněnské Údolní ulici jsem se na nádraží v Králově Poli dostal za něco málo přes deset minut. Kolo jsem během pár vteřin složil a nastoupil na vlak do Kuřimi. Zvládl jsem to domů za necelou půl hodinu, navíc jsem ve vlaku nepotřeboval lístek na kolo. Bylo složené a zabíralo tolik místa jako normální zavazadlo,“ říká.

 

Příležitost využít kterýkoliv z modelů Dahon, které do Česka dováží společnost Azub Bike, si najde každý, kdo denně dojíždí do práce. Se skládacím kolem je možné jednoduše dojet na nádraží, složit jej, vzít pod paži a nastoupit do vlaku nebo do autobusu. Po vysednutí skládačku opět rozložit, nasednout a dovézt se do práce. Dahon je možné složit nebo rozložit za 10 až 20 vteřin.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů