Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

O přebudování teplárny na ekologičtější provoz uvažují ve Varnsdorfu. Nynější kotelna akciové společnosti Teplárna Varnsdorf, která dodává teplo zhruba třem tisícům odběratelů, by mohla podle varnsdorfského starosty Josefa Poláčka (ODS) na místo spalování hnědého uhlí využívat směsnou biomasu.

Společnost 3M loni přišla na český trh s ekologickým přístupem ke svým produktům. Zaměřila se na 100% recyklované Post-it poznámkové bločky a obdržela i certifikát od ministerstva životního prostředí - Ekologický výrobek. Nyní chystá uvedení těchto výrobků do obchodních řetězců. "Rádi využijeme prostoru na stojanech k vysvětlení přednosti těchto výrobků v rámci ekologického trendu, který je v Česku nevyhnutelný," doplňuje Jitka Javorská.

DB Schenker buduje v Melbourne nové "zelené" logistické centrum. Díky tomuto novému areálu, který se nachází přímo u melbournského mezinárodního letiště, by měla v červenci společnost Schenker Australia podle plánu výrazně rozšířit své spediční a logistické operace. Areál nabízí 11 tis. m2 skladových prostor pro celou škálu logistických služeb a 2500 m2 kancelářských prostor pro 230 zaměstnanců. V novém objektu se sejdou pracovní týmy, které v současné době působí na čtyřech různých místech. "Nové logistické centrum ukazuje, že ekonomické a ekologické iniciativy mohou jít ruku v ruce. Využíváním dešťové vody a sluneční energie chráníme životní prostředí a současně snižujeme provozní náklady. Dlouhodobé úsilí a investice do trvale udržitelného modelu podnikání jsou součástí našich základních hodnot a z našeho příspěvku k ochraně přírody budou mít prospěch všechny skupiny zainteresované na chodu společnosti Schenker Australia," říká Ron Koehler, ředitel společnosti Schenker Australia.

Evropská komise zahájila výzvu k předkládání návrhů týkajících se klíčových energetických projektů v oblasti infrastruktury. Konkrétně jde o energetiku infrastruktury, pobřežní větrné energie a zachycování a ukládání uhlíku v rámci provádění Evropského programu pro energetické využití (EEPR). Projekty mají být předloženy do 15. července 2009. Komise předpokládá, že první grantové dohody a rozhodnutí budou zrealizovány před koncem roku. Celkem bude k dispozici finanční podpora ve výši téměř 4 miliard eur.

Podniky zapojené do Evropského systému obchodování s emisemi (ETS) vyprodukovaly za 2008 o 3,06% méně emisí skleníkových plynů než v roce 2007. Výrazné snížení emisí je pro více než 11 tisíc podniků zapojených do ETS dobrým startem do druhého období, které běží mezi 2008 a 2012 a v němž Komise hodlá přidělit o 6,5% méně povolenek. Od 2008 jsou součástí ETS také Norsko, Island a Lichtenštejnsko a systém vedle emisí CO2 nově zahrnuje i emise oxidu dusného. Loni bylo také poprvé možné použít poukázky generované mechanismy Kjótského protokolu. Jejich podíl však tvořil jen 3,9% všech povolenek. 92% jich bylo zařízením vydáno zdarma a 4,1% povolenek si podniky nakoupily na aukcích nebo získaly zdarma z poukázek pro 2009.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů