Pátek, 29. března 2024

Klíčová je doprava, ekologie a lidé

Klíčová je doprava, ekologie a lidé

Rozvoj veřejné dopravy, ekologicky šetrné projekty, zlepšení kvalifikace zaměstnanců a nové pracovních příležitostí – to jsou hlavní priority dalšího rozvoje Ústeckého kraje. Shodlo se na tom celkem 35 zástupců kraje, významných investorů nebo představitelů úřadů práce z regionu. Setkání v Ústí nad Labem uspořádala agentura CzechInvest.

„Ústecký kraj je průmyslový. Výroba tu má dlouhou tradici i budoucnost. Chci ale zdůraznit, že kraj už má úplně jiný ráz, než před dvaceti lety. Je tu mnohem víc zeleně, průmysl je mnohem ekologičtější. A stejným směrem se kraj bude vyvíjet i do budoucnosti,“
říká Jana Vaňhová, hejtmanka Ústeckého kraje.

„Misí agentury CzechInvest je získávat pro Ústecký kraj i pro celou Českou republiku investice, které přinášejí moderní technologie, vytvářejí kvalitní pracovní místa pro domácí zaměstnance a jsou šetrné vůči životnímu prostředí. Zvlášť v posledních letech navíc tvoří stále větší část námi získaných projektů investice do služeb a do výzkumu a vývoje. Věřím, že i Ústecký kraj má a zejména bude mít v budoucnu rozhodně co nabídnout,“ zdůraznila Alexandra Rudyšarová, pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest.

„S investory, které pro Českou republiku získáváme, zůstáváme stále v kontaktu. Setkání v Ústí nad Labem navazuje na cyklus pravidelných diskusních setkávání a seminářů, na kterých pomáháme investorům, velkým zaměstnavatelům a místním úřadům společně řešit klíčové problémy podnikatelského prostředí, které s sebou podnikání v jednotlivých regionech ČR přináší,“ vysvětluje Michal Stieber, vedoucí oddělení aftercare agentury CzechInvest. „Zatím jsme tato setkání uspořádali v Jihlavě, v Ostravě a v Brně. Nejbližší další setkání je naplánované na začátek června v Plzni“.

Jedním z nejfrekventovanějších témat na ústecké diskuzi byla doprava. Investoři se obraceli na představitele Ústeckého kraje s dotazy týkajícími se dokončení rychlostní komunikace R7 nebo dopravní obslužnosti průmyslových zón. Jak uvedl Jiří Šulc, krajský radní pro dopravu, kraj bude tlačit na stát, aby komunikaci R7 dokončil podle plánu, tedy do roku 2011. Hovořilo se také o zátěži, kterou pro některé investory představuje zajišťování dopravy zaměstnanců do práce.

Vedle hejtmanky Jany Vaňhové a radního Jiřího Šulce zastupoval Ústecký kraj také náměstek hejtmanky Arno Fišera, do jehož kompetence spadá mimo jiné krajská strategická zóna Triangle. Také dění na zóně patřilo mezi témata setkání. John Conlon, ředitel ze zóny odcházejícího závodu Hitachi, předal investorům materiály o propouštěných zaměstnancích Hitachi. „Je to velice praktický a prospěšný krok,“ uvedl Arno Fišera: „Pracovníci z Hitachi mají speciální pracovní kvalifikace a pro mnohé firmy by jistě mohli být přínosem.“

John Conlon se také zmínil o jednání s firmou Panasonic, která by mohla v zóně Triangle vystřídat právě Hitachi.  „Pro Ústecký kraj je to samozřejmě dobrá zpráva,“ reagovala Jana Vaňhová. „Nyní je potřeba začít jednat o další budoucnosti zóny. Vidíme ji především v úpravě podmínek, za kterých mohou do Trianglu přicházet investoři,“ uzavřela hejtmanka Ústeckého kraje.

Po ranní pracovní snídani s hejtmankou Janou Vaňhovou pokračoval program setkání seminářem, na kterém CzechInvest představil možnosti čerpání dotací z evropského Operačního programu Podnikání a inovace. Závěr patřil detailním prezentacím programů „Vzdělávejte se“ a „Školení je šance“, které speciálně v době zpomalení ekonomiky pomáhají firmám zvyšovat kvalifikaci svých zaměstnanců. Zástupci investorů pak přímo na místě konzultovali konkrétní dotazy svých společností.

Setkání se zúčastnili například představitelé společností Fujikoki, Aisan Industry, Donaldson, IPS Alpha nebo Catalyc Solutions.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů