Čtvrtek, 28. března 2024

Ochránci přírody mapovali na Vsetínsku puštíky, teď začínají s ledňáčky

Ochránci přírody mapovali na Vsetínsku puštíky, teď začínají s ledňáčky
Valašskomeziříčtí ochránci přírody sčítali na Vsetínsku puštíky a nyní začali se sčítáním ledňáčků. S výsledky jsou zatím spokojeni. Každý druhý sovník obsazený.

Takový výsledek přinesla právě skončená kontrola hnízdních budek pro puštíky obecné. "Z dvaceti sovníků, které jsme vloni vyvěsili na stromy v různých částech okresu, jich tento nejrozšířenější druh sov obsadil jedenáct. To je slušný počet," konstatoval ornitolog Miroslav Dvorský. V obsazených budkách se obvykle choulila dvě až tři mláďata, která ekologové hned okroužkovali. "Mláďat je letos poněkud méně. Patrně je to důsledek tužší zimy a skromnějšího výskytu hlodavců, kteří jsou významnou součást jejich potravy," vysvětlil Dvorský.

Zájem ekologů se kromě hnízdních budek a jejich osazenstva soustředí také na vývržky potravy. "Z nich se dá zjistit nejen spektrum potravy, ale také přítomnost vzácnějších druhů hlodavců, netopýrů a ptáků v okolí hnízdní budky," objasnil ornitolog.

Sotva skončilo sčítání puštíků, obrátili ochránci přírody pozornost k ledňáčkům. Příštích několik týdnů budou procházet podél vodních toků a mapovat výskyt těchto kriticky ohrožených ptáků. "Loni jsme na území okresu napočítali 17 párů. Tento týden jsem jen na říčce Juhyni mezi obcemi Komárno a Choryně viděl tři obsazené hnízdní nory," prozradil Dvorský. Mapování výskytu ledňáčků je podle něj důležité i z jiného důvodu. "Na březích vodních toků se často provádějí terénní úpravy. Tím, že přesně označíme, kde se chránění práci vyskytují, snížíme riziko zničení hnízdních nor a předejdeme zbytečnému úhynu ledňáčků," dodal ornitolog.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů