Čtvrtek, 28. března 2024

Miko tvrdí, že stát dá za likvidaci ekologických škod méně než 115 miliard korun

Miko tvrdí, že stát dá za likvidaci ekologických škod méně než 115 miliard korun

Ministr životního prostředí Ladislav Miko tvrdí, že stát dá za likvidaci ekologických škod méně než deklarovaných 115 miliard korun. Jde o sumu, kterou je stát ochotný garantovat, řekl Miko ve středu v rozhovoru pro Český rozhlas.

"Z informací, které mám doposud k dispozici, tak bych viděl, že těch 40 až 50 miliard je to, co vychází z popisu těch akcí. A protože vím, že se mohou objevit i další věci, které třeba nejsou dostatečně zmapovány, a tak dále, tak tam může být další navýšení, které může být v řádu několika málo desítek miliard," uvedl Miko. Neočekává, že by se nabídky firem blížily horní hranici, dodal.

Premiér Jan Fischer v pondělí uvedl, že o kontroverzní zakázce na likvidaci ekologických škod bude rozhodovat až vláda, která bude sestavena po podzimních volbách do sněmovny. Nechá si připravit podrobnou analýzu, tendr by měl pokračovat.

Vrchní ředitel ministerstva financí Tomáš Uvíra však v neděli zdůraznil, že je důležité, aby ekologický tendr byl projednán co nejdříve. Úřednická vláda je pak podle něj ideální na řešení tohoto problému. "Supertendr je v době krize výhodný, pokud kabinet odsouhlasí vítěze, tendr zaplatí Česká republika, až když firmy ekologickou zátěž odstraní. To je nejdříve za dva roky. Nepostihne to tedy deficit veřejných financí a bude to mít velký přínos pro přijetí eura," podotkl Uvíra.

Michal Burian, burian@mediafax.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů