Čtvrtek, 28. března 2024

Rybí roboti budou v moři mapovat znečištění

Rybí roboti budou v moři mapovat znečištění

Lodě a ponorky se pohybují pomocí lodního šroubu. Konstruktéři ale přišli
i s jinou alternativou.

Student kybernetiky Jindong Liu z katedry počítačů na britské University of Essex zavrhl lodní šroub a usiluje o robotickou rybu. První výsledky Liuova týmu už mohli před časem obdivovat návštěvníci londýnského akvária. Ne jedna, ale hned tři robotické ryby najednou se tu pohybovaly s jistotou svých živých protějšků.

"Je to dokonale okoukané od přírody," uvedl pro BBC profesor Huosheng Hu z University of Essex, pod jehož dohledem studenti pracují. "Návštěvníky akvária to dokonale zmátlo, mnozí z nich nevěřili, že to jsou stroje."

Rychlostí se roboti vyrovnají tuňákovi, studenti ale vyřešili i počítačové vidění, orientaci v trojrozměrném prostoru a prvky umělé inteligence.

Zatím poslední ryba z Essexu je dlouhá přibližně metr, má místo očí dvě citlivé kamery, okolí ohmatává ultrazvukovým sonarem a je prošpikovaná počítačovou technikou. Podobní roboti by jednou mohli v moři plout s hejny ryb a zkoumat život oceánů.

"Chceme, aby se naše ryby naučily zapamatovat polohu nabíjecí stanice a podle potřeby ji vyhledávat," vysvětluje profesor Hu. "Je to stejné, jako když si skutečná ryba hledá potravu."

Vývojová společnost BMT Group nyní v Essexu objednala větší model, který má u pobřeží Španělska pátrat po zdrojích průmyslového znečištění. Data o své poloze a o naměřených koncentracích látek bude předávat prostřednictvím bezdrátového připojení na internet.

"Snažím se představit si, co by se stalo, kdyby pak našeho robota chytil do své sítě nějaký rybář," říká Jindong Liu. "Ještě zajímavější by bylo, kdyby ho napadl nějaký mořský dravec. Byla by to ohromná historka!"


AUTOR: Jan A. Novák
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů