Pátek, 29. března 2024

Tendr na odstranění ekologických škod bude pokračovat

Tendr na odstranění ekologických škod bude pokračovat

Praha - Ministerstvo financí odmítá požadavky některých politických stran zastavit tendr na obří státní zakázku na odstranění ekologických škod v hodnotě 115 miliard korun. Dnes to řekl ministr financí Eduard Janota s tím, že podle jeho názoru o vítězi soutěže bude rozhodovat až vláda vzešlá z říjnových parlamentních voleb.

Uchazeči mají podle Janoty podat nabídku do soutěže 13. srpna. Poté hodnotící komise otevře obálky a určí uchazeče s nejlepší cenou. Ministerstvo financí by pak mělo do 11. listopadu vyhlásit vítěze a podepsat materiál pro jednání vlády. Tento proces by posunulo pouze odvolání některého z účastníků soutěže. "Kdy pak vláda rozhodne o vítězi zakázky, záleží jen na ní," dodal Janota.

Někteří kritici soutěže tvrdí, že tendr může připravit státní kasu o desítky miliard korun. "Z našich odhadů vyplývá, že sanace přijde na zhruba 40 miliard korun," uvedla například šéfka České inspekce životního prostředí Eva Tylová. Tendr kritizovala i nevládní organizace Transparency International kvůli možnému riziku korupce.

Cena 115 miliard korun je konečná

Ministerstvo se ohrazuje tím, že pokud by se ekologické škody odstraňovaly zadáváním jednotlivých zakázek, nestihl by stát do roku 2015 dostát svým závazkům. Stát přitom vlastníkům zamořených území přislíbil, že jim odstranění ekologických škod zaplatí. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění mohou hrozit i žaloby nebo arbitráže.

Jednou velkou zakázkou se podle ministerstva zkrátí doba, která je potřebná na odstranění škod, a zároveň se zajistí horní mez nákladů. "Cena 115 miliard korun je konečná. Garantuji, že bych nepodepsal žádný dodatek," prohlásil Janota. Do druhého kola tendru postoupily firmy Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services. Ve druhém kole už bude rozhodovat pouze cena, kterou uchazeči státu nabídnou.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů