Sobota, 20. dubna 2024

Brownfieldy zlevňují, zájem upadá

Brownfieldy zlevňují, zájem upadá

Ceny areálů bývalých průmyslových podniků padají o desítky procent. Stranou zájmu stojí především velké areály v regionech.

V areálu bývalých kasáren v centru Českých Budějovic měl vzniknout luxusní hotel za dvacet milionů. Objekt však s největší pravděpodobností skončí v dražbě a jakákoli přestavba se zasekne na několik let. Stavbu nejdřív nechtěli dovolit památkáři, a pak se vlastník nemovitosti, společnost CBPS, dostal do konkurzu.

Podobně se zadrhla velká řada jiných projektů, které měly vzniknout na brownfieldech, tedy v areálech průmyslových nebo zemědělských nemovitostí. Většina jich ztroskotává kvůli nedostatku financí.

Ladem leží dvaatřicet hektarů blízko centra Ostravy, kde měla vzniknout čtvrť Nová Karolina, plná obchodů, bytů a kancelářských ploch. Jasný není osud pražských Bubnů, které vlastní developer ORCO. Společnost podle obchodního ředitele Aleše Vobruby hledá spoluinvestora.

Řada developerů by se těchto objektů ráda zbavila. Prodeji se nebrání například holandská společnost MEI Holding, která před pěti lety koupila areál bývalé továrny Textilana v Liberci. Do roku 2007 tam mělo vyrůst obrovské obchodní centrum Promenáda, ale protože ve městě vznikla další čtyři centra, projekt padl. Společnost MEI se proto rozhodla postavit místo obchodů byty. "Na projektu dnes pracujeme, komplikuje ho hlavně nutnost změnit využití areálu v územním plánu k bytovým účelům. Kdyby se ale vyskytl vážný zájemce o koupi, budeme s ním jednat," řekl HN Tomáš Kadeřávek, který má projekt na starosti.

Na trhu ale nyní pro prodej není dobrá doba. "Zájem o brownfieldy upadá. A tlačí to dolů i ceny. Sledujeme pokles v řádu desítek procent," říká analytik společnosti King Sturge Dušan Šťastník.

Na ocet zůstávají hlavně areály o velké ploše a brownfieldy v regionech. Na velké projekty totiž nejsou peníze a bankovní úvěrování nefunguje.

"Při výstavbě bytů dnes chtějí banky až 80 procent prodaných bytů, zatímco dříve jim stačilo třeba 30 procent. V takovém případě už úvěr postrádá smysl," říká Václav Matyáš šéf Svazu podnikatelů ve stavebnictví.

Podle údajů agentury CzechInvest, která administruje dotace pro firmy na obnovu těchto areálů, je k využití na investice v Česku asi 2355 brownfieldů o celkové rozloze přes 10 tisíc hektarů. Nejvíce jich je v Moravskoslezském kraji. Jejich celková plocha přesahuje dva tisíce hektarů. V Ústeckém kraji je k využití přes 1100 hektarů. Jde především o průmyslové a zemědělské zóny.

Pokles cen nahrává spekulantům s nemovitostmi.

"Brzy přijde vhodná doba pro investory, kteří mohou přímo vstupovat do komerčně-nemovitostních projektů, a zhodnotit tak v nich dlouhodobě svůj majetek. Bude se to ale asi týkat spíše menších areálů," říká Michal Kadrnožka ze společnosti CS Property Services, která se zaměřuje zejména na zhodnocování majetku privátních investorů v oblasti realit.

Investory ale od staveb v opuštěných průmyslových nebo zemědělských oblastech odrazují nutnost odstranit ekologické škody nebo památkáři, kteří omezují úpravy objektů.


Počet brownfieldů

2355
Podle údajů agentury CzechInvest je v Česku ke komerčnímu využití 2355 brownfieldů o celkové ploše přes 10 tisíc hektarů


Příklady projektů, které se zadrhly kvůli krizi

Nákladové nádraží Žižkov
Discovery Group
čtvrť s byty, domy, obchody, kancelářemi a parky

Areál Zbrojovky Brno
J&T a CPI, multifunkční projekt

Mosilana v Brně
izraelský vlastník, bytový projekt

Milo Olomouc
Sekyra Group a ING Real Estate, čtvrť s obytnými domy, kancelářemi a obchody

Karolina Ostrava
Multidevelopment, moderní centrum s byty, kancelářemi, obchody a parkem

Nákladové nádraží Smíchov
Sekyra Group, záměr na multifunkční projekt

AUTOR: Miroslava Jirsová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů