Sobota, 20. dubna 2024

Nanotechnologie a příroda

Nanotechnologie a příroda

Juvenoidy a ekologická likvidace termitů. Centrum pro inovaci nanomateriálů, nanotechnologií a ochrana životního prostředí. 

V posledních letech se badatelé z Ústavu experimentální botaniky zabývají syntézou nových látek, které by v budoucnu mohly pomoci k ekologicky šetrné likvidaci termitů a jiných druhů hmyzu. K jejich přípravě se využívá také přírodních látek, které jsou získávány velmi šetrnou extrakcí pomocí oxidu uhličitého z rostlin. Jiné druhy z těchto nových syntetických látek by mohly časem sloužit jako "dopravci" léků do buněk. Cenu Josefa Hlávky pro mladé vědce letos získala doktorka Hana Svobodová z ÚEB právě za diplomovou práci, v níž připravila nové sloučeniny vhodné k omezování populací škodlivého hmyzu. Které sloučeniny jsou účinné v boji proti škodlivému hmyzu a zároveň šetrné k životnímu prostředí? O tom jsme si povídali s doktorkou Hanou Svobodovou.

Ústav fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského AV ČR v Praze úspěšně buduje Centrum pro inovace v oboru nanomateriálů a nanotechnologií. Cílem projektu je, stručně řečeno, usnadnit cestu převádění výsledků základního výzkumu do aplikací. Tato cesta je složitá a potřebuje podporu jak v nových prostorech, tak v nových technologiích, které převádějí laboratorní výsledky nebo množství materiálu, který se vyrobí v laboratoři do větších objemů tak, aby byli vhodné pro testování ve větších poloprovozních podmínkách. Víte, jak nanomateriály mohou pomoci čistit životní prostředí?

A v dnešní Natuře samozřejmě nebudou chybět ani pravidelné aktuality z přírody a vědeckých laboratoří. Přiblížíme si nové metody, kterými se dají lépe usvědčit zloději fosilií a budeme také uvažovat nad důsledky lidské činnosti na ekosystémy - zaměříme se na oceány a ostnokožce, kteří v nich žijí.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů