Úterý, 19. března 2024

U Kladna vyroste ekologické centrum za 60 milionů

U Kladna vyroste ekologické centrum za 60 milionů

V obci Cvrčovice u Kladna dnes zahájili stavbu Centra ekologické výchovy za 60 milionů korun, které má pořádat školicí akce a zotavovací pobyty zaměřené na ochranu životního prostředí. Investorem je město Kladno, většinu nákladů by měla uhradit Evropská unie, řekl mluvčí kladenského magistrátu Libor Kasík.

Podle mluvčího půjde o takzvaný pasivní dům, který má nízké nároky na vytápění. Počítá se mimo jiné se zatravněním ploch na střechách objektu a vytvořením takzvané permakulturní zahrady, která se vyznačuje neregulovaným pěstováním rostlin a stromů bez použití umělých hnojiv.

Budova s ubytovací kapacitou 35 míst by měla mít také vlastní čistírnu odpadních vod, na kterou by v budoucnu mohly být napojeny i okolní rodinné domy. Výstavby se ujala firma Skanska, skončit by měla na přelomu září a října.

Centrum má sloužit především žákům a studentům, pro něž bude pořádat pobyty podobné školám v přírodě. Doplňkově se v něm však budou moci vzdělávat i dospělí - pracovníci soukromých firem i městští úředníci zabývající se problematikou životního prostředí.

Evropská unie by měla zaplatit 85 procent nákladů na výstavbu, pěti procenty přispěje Státní fond životního prostředí a zbytek uhradí město.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů