Pátek, 29. března 2024

ČNOPK podporuje export obnovitelných energií

ČNOPK podporuje export obnovitelných energií
Význam a tržní potenciál obnovitelných energií - především solární energie - v ČR stále roste. Současný boom trhu se solární energií v ČR dokládá více než 80 bilaterálních obchodních rozhovorů, které zorganizovala Česko-německá obchodní a průmyslová komora (ČNOPK). Pro dosažení cílů stanovených EU ohledně výroby elektrické a tepelné energie z obnovitelných zdrojů je ale nutné provést v ČR ještě celou řadu opatření. Co se týče podílu výroby energie z obnovitelných zdrojů a technologií v oblastech energie a životního prostředí, zaujímá sousední Německo v celé Evropě přední pozici. V této souvislosti uspořádala ČNOPK ve spolupráci s Německou energetickou agenturou (dena) a Renewables Academy (RENAC) v rámci tzv. Iniciativy na podporu exportu v oblasti obnovitelných energií německé vlády workshop na téma Solární energie v ČR.

Na programu workshopu, kterého využilo přes 150 účastníků, byl odborný seminář, kde přednášející z Německa a ČR republiky informovali o nových technologiích a hospodářském využití solární energie v Německu, o zákonných opatřeních a o možnostech podpory projektů v ČR, a prezentace německých firem a institucí a jejich řešení.

"Cílem Česko-německé obchodní a průmyslové komory je podporovat německé firmy zabývající se fotovoltaikou a solární termikou při vstupu na český trh a umožnit jim tak dlouhodobé působení v této zemi. Tím zde cíleně podporujeme i používání technologií, šetrných ke zdrojům a k životnímu prostředí," uvedla Mirjam Schwan, zástupkyně výkonného člena představenstva ČNOPK. Od zavedení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů v roce 2005 je atraktivní nejen výroba elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Od letošního roku jsou zvýhodněné rámcové podmínky i pro výrobu tepelné energie z obnovitelných zdrojů.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů