Čtvrtek, 25. dubna 2024

Biozelenina a bioovoce

Biozelenina a bioovoce

Zavřete oči a představte si vůni zralých rajčat. Cítíte slunce, které se do nich opíralo, a víte, že tahle chuť je opravdová. Stačí se zakousnout...

Ačkoli nabídka biopotravin v českých supermarketech roste, problém je s čerstvou zeleninou a ovocem. Obchodní řetězce sice nabízejí nějaké biokousky, ale za velmi vysoké ceny a často z druhého konce světa. Překvapením nejsou brambory z Egypta nebo cibule z Argentiny. Přitom jedním z principů bioprodukce je to, že spotřebitel dostává potraviny z oblasti, kde sám žije. Zákazník si tak snadno může dohledat, kde dýně, kterou obědvá, vyrostla.

Petržel s průkazem původu

Mezi spotřebiteli je rozšířený mýtus, že bio představuje automaticky ošklivější a menší plody. Tak to není. I na ekologických farmách se rodí pěkná a velká zelenina, ani ovoce nemusí být nehezké. Ekologické zemědělství znamená především velmi přísnou kontrolu od zasetí semínka až po okamžik, kdy si čerstvé výpěstky nesete domů. Minimálně jednou ročně navštíví farmu kontrola a standardy ekologického zemědělství jsou zakotveny v legislativě EU. Biozemědělci nesmí používat umělá hnojiva, herbicidy ani pesticidy. To znamená, že v biopotravinách nenajdete rezidua nebezpečných chemických látek, které se stále mnohde používají v konvenčním zemědělství.

Tím, že ekologičtí zemědělci nepoužívají rizikové chemikálie, chovají se výrazně lépe k životnímu prostředí. Farmáři pečují o půdu a starají se i okolní ekosystémy. Na jejich farmách žije více volně žijících živočichů a roste více druhů rostlin. Jakmile se vydáte do obchodu s biopotravinami a vyberete si například petržel, prodejce vám musí ukázat certifikát pěstitele. Díky němu je možné dohledat nejen konkrétní farmu, ale i pole.

Celer celerovatější

Biopotraviny obecně mají přirozenější chuť. Je to dáno tím, že se při jejich výrobě nepoužívají žádné umělé náhražky, ani barviva, ochucovadla nebo konzervanty. Bioovoce a biozelenina rostou delší dobu. Nikdo uměle neurychluje růst ani zrání, přirozeně tak trvá déle, než mohou zemědělci sklízet. Plody obsahují méně vody, a proto jsou chuťově výraznější a více voní.

Cenové rozdíly

Za českou bioprodukcí se můžete vydat do obchodů s biopotravinami. Počítejte ale s tím, že za bioovoce a biozeleninu zaplatíte v průměru o 50 % až 150 % více než za konvenční. Často ale můžete narazit na produkci z Rakouska nebo Německa, případně Itálie, pak musíte počítat i s větším cenovým rozdílem.

Nákup "bedýnek"

Výrazně levnějším, ale složitějším způsobem je nakupovat zeleninu přímo z farmy. U nás tento způsob prodeje však ještě není obvyklý a těžko budete pro zeleninu na polévku jezdit na farmu. Naštěstí se začíná pomalu rozšiřovat tzv. bedýnkový systém, který zatím funguje dobře v Praze, v Brně a ve středních Čechách. Na jedno odběrové místo přiváží farmář zhruba jednou za dva týdny bedýnky se svou produkcí. On má zajištěný odbyt od stálých zákazníků a oni získávají čerstvou a kvalitní zeleninu. Zákazníci mohou za asi 200 Kč získat zhruba 8-10 kg zeleniny a někdy i ovoce. Dopředu není jasné, co bude dodávka obsahovat, obsah se řídí sezónou. Můžete objevit brambory, mrkev, petržel, kedlubny, okurky, rajčata, ředkvičky, červenou řepu, cibuli, jablka, hrušky, švestky, ale i vajíčka nebo mléko.

Pokud nemáte ve svém okolí žádné odběrové místo a chtěli byste se zapojit do bedýnkového systému, potřebujete hlavně přátele a známé, kteří mají také zájem. Zkuste najít zemědělce, který by měl zájem dodávat vám svou produkci. Pak už stačí domluvit se na odběrovém místě a začít s objednávkami. n

AUTOR: Ludmila Hamplová

ZDROJ: Zdraví

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů