Středa, 24. dubna 2024

Vody v řekách je po dešti dost, vodáci si mohou vybírat

Vody v řekách je po dešti dost, vodáci si mohou vybírat

Praha - České a moravské řeky mají díky nynějšímu deštivému počasí dost vody, a tak vodáci mohou bez obav vyrazit na kteroukoli z nich. ČTK o tom informoval Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu. Podle něj si vodáci mohou vybírat i z několika akcí připravených na víkend.

Například na Dalešické nádrži u Jihlavy se bude konat sympozium mořských kajakářů. Zajímavá akce čeká na vodáky i na Moravské Dyji s názvem Hranice na Dyji jsou volné. Bude se splouvat část Moravské Dyje z Čech do Rakouska, zhruba z Dačic do rakouského Raabsu, uvedl Jančar.

Po dešti podle něj stoupla voda v Lužnici, která je tak dobře splavná až k ústí do Vltavy. Vody přibylo i na horním toku Vltavy, a pokud tento stav vydrží, nebudou se muset vodáci registrovat ke splutí. Registrace je nutná pro úsek Soumarský Most - Pěkná, pokud je hladina mezi 50 a 61 centimetry. Pokud je hladina nižší než 50 centimetrů, platí zákaz splouvání. Pokud je vyšší než 61 centimetrů, splouvá se bez jakéhokoli omezení a registrace. Současný stav na vodočtu v Lenoře je 61 centimetrů, sdělil Jančar.

Situace se zlepšila i v Sázavě, kde tak zmizely kameny v peřejích pod Krhanicemi. Dost vody protéká i Berounkou, Moravou a Ohří. Na Ohři se stav ještě zlepší po sobotě, kdy do ní poteče voda z přehrady na Teplé. Berounka je splavná z Plzně a Morava z Postřelmova.

Také menší toky v nížinách jsou splavné a není problém si vybrat. Například Ploučnici lze sjet ze Stráže pod Ralskem. Na Úhlavu se vodáci mohou vydat z Přeštic, na Radbuzu z Horšovského Týnu a Bílinu mohou splouvat z Bíliny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů