Pátek, 29. března 2024

Základní škola má nejen nový plášť

Projekt Základní škola - Opatření na úsporu energie za 13,5 milionu korun úspěšně skončil
Základní škola má nejen nový plášť
Lomnice nad Lužnicí na Jindřichohradecku požádala v roce 2008 o dotaci v rámci Operačního programu Životního prostředí (OPŽP), konkrétně v prioritní ose 3 - Udržitelné využívaní zdrojů energie. Na podzim téhož roku náročný projekt Základní škola - Opatření na úsporu energie za 13,5 milionu korun úspěšně skončil.

Město, kde nyní žije okolo 1700 obyvatel, se v současné době již poohlíží po dalších možných dotacích. "Hledáme stále zdroje, kde bychom mohli ušetřit a jak bychom mohli efektivně hospodařit. Pozorně sledujeme vývoj v oblasti úspor energií, co se týká technických i dalších řešení," uvedl Karel Zvánovec, starosta Lomnice nad Lužnicí. Ve vlastnictví města je několik objektů - městský úřad, základní škola se dvěma budovami a mateřská škola se třemi pavilony. Patří mu i další stavby, u kterých by se podle starosty mělo uvažovat o úsporách energie.

"Co se týká zateplení, dali jsme přednost základní škole, u níž jsme měli v plánu rozsáhlejší rekonstrukci již delší dobu. Objekty školy jsou starší více než sto let, proto se je snažíme postupně opravovat, aby vyhovovaly dnešním podmínkám nejen z hlediska estetického, ale aby současně odpovídaly požadavkům moderní výuky," vysvětluje Karel Zvánovec. Jak dále doplňuje, důležitým impulsem pro postupnou rekonstrukci školy byly poškozené krovy, střešní krytiny, pot- řeba přemístit kotelnu, nevyhovující hygienické podmínky (toalety, teplá voda, osvětlení apod.).

O možných úsporách ve vytápění se v Lomnici nad Lužnicí hovořilo již v roce 1996, kdy se město plynofikovalo. "Plynofikace sice výrazně pomohla životnímu prostředí, ale zároveň byla příčinou zvýšení výdajů za energie. Museli jsme začít uvažovat o úsporných řešeních, abychom zbytečně nezatěžovali městský rozpočet," vzpomíná starosta.

O vlastní investici do zateplení školy začalo zastupitelstvo přemýšlet již před třemi lety. "Samozřejmě jsme neměli dostatek svých prostředků, ale věděli jsme, že se chystají dotace na úspory energie ve školních objektech. Byli jsme připraveni a čekali jsme jen na vyhlášení výzev," doplňuje.

Město využilo až druhou výzvu, chtělo mít pečlivě a dobře zpracovanou veškerou požadovanou dokumentaci, přípravené projekční práce a také uskutečněný audit. Na zpracování pokladů pro podání žádosti vypsala radnice výběrové řízení, které vyhrála poradenská firma z Českých Budějovic. Projekt byl schválen na konci 1. pololetí roku 2008. Zahájení investice se uskutečnilo 22. srpna.

Rekonstrukce základní školy nespočívala jen v zateplení budov. "Když jsme získali prostředky na financování oprav krovů, výměnu střešní krytiny a přemístění kotelny, pustili jsme se i do této investice. Byla sice časově a organizačně poměrně náročná, ale s přihlédnutím k opotřebování a špatnému technickému stavu objektů velmi potřebná. Ve-dle toho jsme také zateplili stropy. Šlo víceméně o dvě samostatné investiční akce, které se realizačně částečně překrývaly. Práce musely být organizovány tak, aby konečné zateplování pláště budov, výměna oken a vstupních dveří byly včas dokončeny," popisuje průběh rekonstrukce Karel Zvánovec.

Postup prací se radnice snažila rozdělit tak, aby byla co nejméně narušena školní výuka. Většina vnitřních stavebních úprav probíhala přes letní prázdniny. I přesto byl pro město celý minulý rok z hlediska organizace stavebních prací velmi náročný. Mnoho záviselo také na počasí. "S přemístěním kotelny jsme byli hotovi do poloviny září a celá akce byla dokončena 13. 11. 2008," uzavírá starosta.

AUTOR: MARTIN ČECH


Financování rekonstrukce základní školy

Projekt Základní škola - Opatření na úsporu energie

Dotace z OPŽP: 5,3 milionu korun

Úvěr od KB: 5 milionů korun

Náklady na další rekonstrukci

Rozpočet města: 7,7 milionu korun
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů