Čtvrtek, 28. března 2024

Tepelně izolační Fóliový materiál

Vycházelo se z pozitivních zkušeností při stavbě fotbalového stadionu Alianz Arena v Mnichově.
Tepelně izolační Fóliový materiál
V České republice poprvé použil developer Europolis pro střešní systém budovy fóliový materiál ETFE, který minimalizuje zatížení nosných konstrukcí a má lepší tepelně izolační vlastnosti než sklo.

Jde o energeticky úsporný objekt Amazon Court, další přírůstek do projektu River City Prague v pražském Karlíně, který v loňském roce získal významné mezinárodní ocenění Mipim Architectural Review "Future Project Award 2008" (Budova budoucnosti). Je výjimečný nejen svým architektonickým pojetím, ale vyznačuje se rovněž použitím netradičních stavebních materiálů. Na konstrukci se aplikovalo 2420 m2 ETFE fólie v transparentním provedení a montáž trvala pouhé dva týdny.

Vycházelo se z pozitivních zkušeností při stavbě fotbalového stadionu Alianz Arena v Mnichově. Jeho střecha je zhotovena z bílých a transparentních dvouvrstvých "vzduchových polštářů" ETFE fólie. Fasádu tvoří potištěné dvouvrstvé ETFE "polštáře", což umožňuje měnit design budovy podle toho, které fotbalové týmy na stadionu hrají. Z vnitřní strany obvodového pláště se totiž na budovu promítají klubové barvy jednotlivých týmů.

MEMBRÁNOVÁ KONSTRUKCE

ETFE fólie tvoří pneumaticky podporovaná membránová konstrukce, která představuje jedinečný střešní systém, vykazující výborné mechanické vlastnosti. Je charakteristický vysokou pevností a odolností vůči požáru. Jednotlivé vrstvy tzv. "vzduchového polštáře" z ETFE fólie jsou stabilizovány pomocí mírného podtlaku.

Představují velmi dobrou izolační vrstvu a zabraňují pohybu střešní krytiny například poryvem větru. Narozdíl od tzv. "nafukovacích hal" nejsou součástí statického systému budovy. V případě eventuálního selhání vzduchotechniky nedojde k celkovému kolapsu střešní konstrukce (jak je tomu právě u "nafukovacích hal"), ta bude nadále plnit svoji funkci, pouze ztratí své izolační schopnosti.

Standardně dodávaný materiál má nejvyšší pevnost přes 500 N/5 cm při tloušťce 0,05 až 0,20 mm a je v transparentním provedení. Možné jsou však i barevné variace, kterých je docíleno použitím pigmentového barviva, nebo speciální potisk. Fólie nejsou stabilizovány příměsí chemických aditiv, přesto jsou odolné vůči UV záření. Jejich odhadovaná životnost je nejméně 25 až 30 let.

LEPŠÍ NEŽ SKLO

"Pro použití ETFE fólie jsme se rozhodli na základě vynikajících technických vlastností tohoto materiálu. Vzhledem k tomu, že šířka atria naší budovy Amazon Court činí mimořádných 30 m, hledali jsme na trhu materiál, kterým docílíme menšího zatížení nosných konstrukcí," říká ředitel společnosti Europolis Petr Urbánek a dodává: "Vyšší propustnost světla a lepší tepelně izolační vlastnosti, než má sklo, navíc přispívají ke konceptu energeticky úsporné budovy."

Střešní systémy z ETFE fólie mohou být vystaveny jakýmkoli povětrnostním podmínkám. Technologie testovaná už 30 let v přírodním i simulovaném prostředí doposud nezaznamenala podstatné změny materiálu. Zkoušky zahrnují i testování v situaci s vysokým stupněm UV záření v Arizoně a Miami či s vysokým znečištěním vzduchu.

SAMOČISTICÍ SCHOPNOST

Povrch ETFE fólie je velmi kompaktní, proto výrobce označuje materiál za samočisticí. Díky tomu, že je extrémně hladký, nedochází k ulpívání nečistot, které jsou jednoduše smývány deštěm. To platí i pro silné znečištění, například ptačími výkaly nebo intenzivními průmyslovými emisemi.

Dokud jsou desky fólií intaktní, nemůže dojít k jejich znečištění, ani k zamoření mechy či řasami. Není tedy nutné počítat s náklady na externí čištění střech, což se příznivě odráží v celkových nákladech na údržbu budovy. Frekvence vnitřního čištění střech z ETFE fólie je daná charakterem a intenzitou znečištění interiéru. V běžných podmínkách není nutné je čistit vůbec. Při výjimečně silně znečištěném vnitřním prostředí se musí provést čištění střechy každých pět let (zcela jednoduše - vodou).

ODOLNOST VŮČI KRUPOBITÍ

Fólie ETFE jsou odolné i proti krupobití, pokud není extrémně silné, a to podle švýcarské normy SIA 280. Ani tehdy však nedochází k totálnímu poškození materiálu a rozhodně nevznikají ve střeše trhliny, kterými by zatékalo. Zcela vyloučené je i eventuální zřícení střešní konstrukce následkem škod vzniklých krupobitím. Poškozené části střešní fólie se samy utěsní před průnikem vody do interiérových prostor. Materiál však ztratí část svých izolačních vlastností, pak je tedy třeba poškozené části "vzduchových polštářů" vyměnit (okamžitý zásah ovšem není nutný).

AUTOR: Jiří Kučera
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů