Středa, 24. dubna 2024

ÚOHS začal s MF již čtyři správní řízení kvůli ekologické zakázce

ÚOHS začal s MF již čtyři správní řízení kvůli ekologické zakázce

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájil s ministerstvem financí (MF) již čtyři správní řízení kvůli státní zakázce na odstranění ekologických škod. Novinářům to dnes řekl první místopředseda antimonopolního úřadu pověřený jeho řízením Robert Neruda. Cena zakázky může být až 115 miliard korun. ÚOHS zkoumá, zda byla zakázka vypsána v souladu se zákonem a to, zda z tendru byli tři zájemci vyřazeni právem.

Na antimonopolní úřad se obrátili všichni tři vyřazení zájemci o zakázku. Jeden z nich se dožadoval, aby úřad předběžným opatřením zakázku zastavil. "To ÚOHS zamítl, neboť vzhledem k celé zakázce nehrozí uchazečům žádná újma," uvedl. Uchazeči mají podat nabídku do soutěže 13. srpna. Do té doby Neruda předpokládá, že úřad správní řízení dovede k jejich závěru.

Tendr v minulosti kritizovala například nevládní organizace Transparency International kvůli možnému riziku korupce. S kritikou se připojila Hospodářská komora. Ta tvrdí, že ve více menších soutěžích by měly šanci uspět i menší tuzemské firmy. Někteří kritici soutěže tvrdí, že tendr může připravit státní kasu o desítky miliard.

Ministerstvo financí odmítá požadavky i některých politických stran tendr zastavit. Podle nedávného výroku ministra financí Eudarda Janoty bude ale o vítězi soutěže rozhodovat až vláda vzešlá z říjnových parlamentních voleb.

Ministerstvo předpokládá, že se díky tendru podaří snížit částku na odstranění ekologických závazků státu, které vznikly před rokem 1992. Pokud by se ekologické škody odstraňovaly zadáváním jednotlivých zakázek, nestihl by stát podle ministerstva do roku 2015 dostát svým závazkům. Stát přitom vlastníkům zamořených území přislíbil, že jim odstranění ekologických škod zaplatí. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění mohou hrozit i žaloby nebo arbitráže.

Do druhého kola tendru postoupily firmy Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services. Ve druhém kole už bude rozhodovat pouze cena, kterou uchazeči státu nabídnou.

Ministerstvo financí již zamítlo odvolání tří uchazečů, kteří neuspěli v prvním kole tendru. Námitky proti vyřazení podalo sdružení PPF Advisory, Ecosoil Sud, AVE CZ odpadové hospodářství a Dekonta, dále konsorcium Deme Environmental Contractors a Dredging International a sdružení firem PD-Gruppe - Stavoprogres, které se skládá z P-D Industriegesellschaft a Stavoprogresu Brno. V prvním kole uchazeči museli podle MF prokázat schopnost zvládnout zakázku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů