Pátek, 19. dubna 2024

Světlík chce stavět pumpy na plyn

Světlík chce stavět pumpy na plyn

Vítkovice si podporou CNG řeší svůj problém: chtějí podpořit poptávku po lahvích, jež vyrábějí.

Jan Světlík, spolumajitel skupiny Vítkovice Machinery Group, míří do nového oboru podnikání. Tím je stavba plnicích stanic, u kterých by motoristé mohli čerpat do aut stlačený zemní plyn zvaný CNG.

"Připravujeme stavbu první vlastní plnicí stanice v Ostravě, pracujeme na sedmi dalších podobných projektech," říká Světlík. Jeho společnost zahájila práce na analýze, která má zmapovat potřeby a možnosti další výstavby plnicích stanic u nás.

"Zatím jich stojí asi 27, celkově by jich ale mělo být v Česku až 200. Znamenalo by to investici ve výši dvou až tří miliard korun. Na části z toho se chceme podílet," říká Světlík, podle něhož by se u nás mohlo stavět asi třicet stanic na CNG ročně. "Tímto tempem to jde v Rakousku, v Německu už mají 800 plnicích stanic na CNG, i na Slovensku jsou v tom aktivnější než my," říká Světlík. Plán na vybudování stovky plnicích stanic na CNG ohlásily firmy, sdružené v České plynárenské unii. Záměr ale podle Světlíka postupuje zbytečně pomalu.

Provoz aut na CNG je až o polovinu levnější než při použití benzinu, menší jsou i nežádoucí emise. Přesto se plyn u nás zatím používá především ve státem dotované veřejné dopravě, případně u několika komunálních firem.

Masovějšímu rozšíření vozů na CNG brání jednak jejich vysoká pořizovací cena, jednak omezené možnosti tankování plynu. Některé firmy ale svůj vozový park na CNG převádějí. Vítkovice chtějí postupně pohonem na stlačený plyn vybavit všech svých 200 podnikových aut. Prvních třicet jich už provozují.

Vítkovice mají na rozvoji CNG v dopravě vlastní zájem. Jsou předním evropským výrobcem tlakových lahví na plyn, které se používají i pro plnicí stanice. Letos firma zprovoznila novou výrobní linku na lahve za 1,2 miliardy korun. Dokončení jedné z největších vítkovických investic posledních let ale přišlo v době, kdy krize srazila automobilový průmysl i plynárenské trhy.

Právě segment tlakových lahví je ve Vítkovicích nejvíce zasažen poklesem trhu v důsledku hospodářské krize.


AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů