Čtvrtek, 28. března 2024

Připadáme si jako popeláři, říkají lesníci na úklid odpadků v Brdech

Připadáme si jako popeláři, říkají lesníci na úklid odpadků v Brdech

Příbram - Na narůstající nepořádek a nedodržování režimu ve vojenských Brdech si stěžují lesníci. Ti po každém víkendu vyvezou z lesů obrovské množství odpadků.

Po Brdech se kupí hromady odpadků, které lemují turistické stezky, cesty, ale nepořádek se najde prakticky všude. Není to jen problém vojenské části Brd, ale s nepořádkem se potýkají lesníci i v jižní části brdského vrchoviny. Horší situace je ale podle lesníků zřejmě ve Vojenském újezdu Brdy, který byl částečně zpřístupněn před dvěma roky. Tuto část Brd navštěvuje více lidí. Souvisí to s tím, že řada turistů teprve tuto donedávná veřejnosti uzavřenou a neznámou krajinu objevuje. S nedodržováním režimu a nepořádkem se perou jak lesníci, tak i Újezdní úřad vojenského újezdu Jince a samotná armáda. Pravdu tak zřejmě měli, ti, kteří poukazovali na to, že před zpřístupněním se měla zajistit ochrana brdské přírody.

„Vadí mi lidská lhostejnost a bezohledné chování lidí k přírodě. Návštěvníci si troufnou prakticky všude a to i do zakázaných míst,“ řekl Deníku nadlesní Vladimír Honzík z mirošovské lesní správy. Vojenský prostor není podle Honzíka dostatečně střežen a také to tak po víkendech vypadá. „Občas si připadáme jako popeláři, když po víkendech musíme nechat uklízet les,“ dodal lesník.

Za pravdu mu dává i lesník Václav Pernégr z Obecnice. „Je to pořád stejné a nepořádek musíme neustále uklízet. Pomáhají nám i členové Vojenského historického sdružení Brdy, kteří už druhým rokem dobrovolně a nezištně vyčistili kus lesa,“ řekl Pernégr. Dobrovolníci za dva dny zbavili odpadu příkopy a okolí cesty od zříceniny Valdek do Obecnice. Sebrali dva náklaďáky odhozených věcí.

„Našli jsme od použitých plen pohozených vedle přístřešku pro turisty v předhradí Valdeka přes obvyklé hromady pet-lahví, plechovek od piva a nápojů i části automobilů, sklo, střepy, až po plechové hrnce nebo kamna a více než desítku pneumatik,“ řekl Deníku Petr Ježek z Vojenského historického sdružení Brdy. „Bohužel, odpadky v lese přibývají stále rychleji a konkrétně třeba v okolí přístřešku před hradem Valdekem ve zpřístupněné části újezdu více než cokoliv jiného připomínalo skládku,“ řekl za organizátory úklidu Petr Ježek.

Členové tohoto klubu na nepořádek v Brdech poukazují dávno a vadí jim například, že nejsou většinou u odpočinkových míst odpadkové koše, že se po Brdech prohánějí hordy čtyřkolkářů, motorkářů a že řidiči parkují, kde je napadne. „Lidé se pohybují i mimo vyznačené trasy a devastace Brd probíhá závratným tempem,“ píší na svých webových stránkách.

Kvůli vyvážení odpadků do lesa a do krajiny musel dát újezdní úřad betonové zátarasy před areál bývalé obalovny v Jincích. „Zajížděli sem lidé s auty a sypali tu hromady odpadu,“ konstatoval Karel Urban z újezdního úřadu. „Návštěvníci skutečně nedodržují režim vstupu do vojenského újezdu a nerespektují nic. Po víkendech po lesích přibude spousta dalšího odpadu. Už jsme letos vykázali několikrát i lidi od vodních nádrží v újezdu, kam je zákaz vstupu a nesmí se tam koupat. Jim to ale nevadí, a koupají se ve vodě, která je zdrojem pitné vody pro Příbramsko. Na hrázi si rodinky udělá klidně piknik a další tam vykoupe psa,“ dodal Urban.

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů