Pátek, 19. dubna 2024

Zájem měst a obcí o zklidňování dopravy roste

Zájem měst a obcí o zklidňování dopravy roste

V letošním ročníku celostátní dopravní soutěže Cesty městy se přihlásil rekordní počet soutěžních projektů a poprvé jsou v jednom ročníku soutěže zastoupeny všechny kraje ČR. Soutěž již po osmé vyhlásila Nadace Partnerství pod záštitou Ministerstva dopravy. Jejím cílem je propagovat zklidňování dopravy a kvalitní dopravní řešení uskutečněná v České republice, která se mohou stát inspirací pro další obce a města. Generálním partnerem soutěže je společnost Škoda Auto.

Dopravních řešení s cílem zvýšit bezpečnost dopravy a celkovou kvalitu života, u nás rok od roku přibývá. Města a obce tím reagují na problémy, které přináší prudký rozvoj automobilové dopravy. Po zkušenostech ze zahraničí tak i v ČR přibývá míst, kde využívají výhod dopravního zklidňování. „Letošních čtyřicet tři přihlášených dopravních projektů je v osmileté historii soutěže Cesty městy absolutním rekordem. Poprvé jsou také v soutěži zastoupeny všechny kraje. Nejvyšším počtem přihlášek, a to šesti, je zastoupen Olomoucký kraj, pět přihlášek dorazilo z Moravskoslezského kraje, následují kraje Středočeský, Ústecký a Liberecký se čtyřmi přihlášenými projekty. Třemi dopravními řešeními jsou reprezentovány kraje Karlovarský, Zlínský, Pardubický, Vysočina a Praha,“ uvedl Radek Patrný z Nadace Partnerství.

V červenci navštíví všechny soutěžní projekty odborná komise složená z dopravních odborníků, zástupců ministerstva dopravy, akademické sféry i neziskového sektoru. „Začátkem září vybere hodnotící komise na základě zjištěných informací vítězné projekty a nositele zvláštních cen. Výsledky soutěže Cesty městy slavnostně vyhlásíme 17. září 2009 v Krásné Lípě, která se stala jedním z výherců předchozího ročníku,“ popsal Radek Patrný. Více informací o soutěži, včetně kompletní databáze dopravních řešení měst a obcí ČR z předchozích sedmi ročníků, je k dispozici na adrese www.nadacepartnerstvi.cz.

Již třetím rokem je generálním partnerem soutěže společnost Škoda Auto. „Podpora  projektů a opatření, která minimalizují střety mezi všemi účastníky dopravního provozu a zvyšují bezpečnost dopravy v obcích a městech patří v oblasti společenské odpovědnosti do našich priorit,“ prohlásil ředitel vnějších vztahů společnosti Radek Špicar. Dalšími partnery soutěže jsou Národní síť Zdravých měst ČR, Svaz měst a obcí ČR a společnosti 3M Česko a Regionservis. Hlavním mediálním partnerem je již tradičně měsíčník Moderní obec.

kontakt:           Ing. Radek Patrný, Dopravní program Nadace Partnerství

                        mob.: 774 676 139, e-mail: radek.patrny@nap.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů