Pátek, 29. března 2024

Poláci se snaží protlačit Mazurská jezera mezi přírodní divy světa

Poláci se snaží protlačit Mazurská jezera mezi přírodní divy světa
ILAWA (Polsko) - Oblast Mazurských jezer, která se nachází na severovýchodě Polska, si podle jeho obyvatel zaslouží, aby patřila mezi sedm přírodních divů světa.

Mezi kandidáty Nadace New7Wonders se sídlem ve švýcarské Ženevě, která klání pořádá, jsou však mnohem známější přírodní úkazy jako je národní park Grand Canyon, nejvyšší hora světa Mount Everest či jezero Loch Ness.

Na území Varmijsko-Mazurského vojvodství se nachází na 4000 jezer, které spojuje 14 kanálů. Zážitek z plavby na jachtě uprostřed hustých lesů každé léto vyhledávají tisíce polských turistů.

Módním sportem se však stává i mezi "suchozemci" ze střední Evropy. V kempech lze potkat i Čechy a Slováky. Jezera s čistou vodou na ně často udělají větší dojem než studené Baltské moře.

mazurská jezera

V jezeře Śniardwy, které je s povrchem téměř 114 metrů čtverečních největším v Polsku, lze chytit úhoře, kapra i lososa. Z nejdelšího polského jezera Jeziorak, jež měří 27 kilometrů, je zase možné při troše štěstí zahlédnout zubra či losa.

Prusové, dřívější obyvatelé krajiny, po sobě zanechali stopy v podobě pomníčků, zámečků a paláců. Na jejich pohanství doplatil druhý pražský biskup svatý Vojtěch. Jako misionář zemřel mučednickou smrtí v roce 997 u jezera Družno. Prusové mu na výraz hanby uťali hlavu a tělo přitloukli ke kůlu.

Dějiny kráčely Mazurami i ve středověku, mezi turistické atrakce patří křižácké tvrze a hrady či pole u města Grunwald, kde polsko-litevská vojska porazila v roce 1410 křižáky. V samém severním cípu jezer se zase nachází někdejší hlavní stan Adolfa Hitlera Vlčí doupě, kde byl 20. července 1944 spáchán neúspěšný atentát na vůdce třetí říše.

Výsledky klání o sedm přírodních divů světa oznámí ženevská organizace až v roce 2011. "Pokud by se náhodou Mazurská jezera na seznam nedostala, truchlit nebudeme, i tak pro nás zůstanou nejkrásnějším úkazem přírody na světě," řekl hejtman Varmijsko-Mazurského vojvodství Marian Podziewski.

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů