Čtvrtek, 25. dubna 2024

Bursík: Stát "věnuje" ČEZ 68 miliard

Bursík: Stát "věnuje" ČEZ 68 miliard

Poslanci prý "darují" energetické společnosti ČEZ 68 miliard korun na úkor příjmů státního rozpočtu. Při projednávání návrhu zákona o emisních povolenkách to včera řekl bývalý ministr Martin Bursík (SZ).

Návrh, který předložili bývalí ministři průmyslu Martin Říman (ODS) a Milan Urban (ČSSD), počítá s tím, že ČEZ a další výrobci elektřiny by mohli dostávat v budoucnosti i nadále část emisních povolenek zdarma. Podmínkou bude, že výměnou investují část peněz do moderních technologií.

"Návrh je výhrou pro elektrárenské společnosti a dominantně ČEZ, který bude nadále promítat ceny povolenek do elektřiny, a umožní se mu takzvaný windfall profit (nečekaný zisk)," tvrdí Bursík. Prý je to protiústavní přílepek podstrčený firmou ČEZ a krádež za bílého dne. Říman to však odmítl a Bursíkova slova označil za "nesmyslnou, účelovou, předvolební agitku".

"To jsou virtuální peníze... ČEZ by za každou spálenou tunu uhlí musel uplatit peníze do rozpočtu. Ano, státní rozpočet by tím získal, ale za jakou cenu. Za cenu tu, že by to někdo zaplatil - spotřebitel v ceně," říká Říman. Podle Bursíka ale výrobci elektřiny započítávají povolenky do ceny už dnes, kdy je mají zdarma a kupují je jen tehdy, pokud překročí stanovený limit.

Úprava vychází z unijního energeticko-klimatického balíčku. Firmy, které znečišťují ovzduší emisemi CO2, si mají od roku 2013 kupovat povolenky v aukcích. ČEZ a některé firmy z nových členských zemí dostaly úlevu - všechny povolenky si budou muset kupovat až o sedm let později.

O návrhu budou poslanci rozhodovat zřejmě ještě na této schůzi.

AUTOR: Martin Petříček
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů