Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Společnost Renards uvádí na trh novou službu "Zelená úspora", která nabízí klientům maximální zjednodušení získání dotace z programu SFŽP - Zelená úsporám. Služba není zaměřena pouze na získání dotace, ale i na samotnou realizaci celého projektu na klíč. Vyřízení žádosti a poradenství jsou poskytovány zdarma. Komunikační kampaň realizuje agentura Media Age.

Ještě to není stoprocentní, ale je to velmi pravděpodobné: jedním z nejmocnějších státních úředníků se může stát dosud nevýrazný poslanec ČSSD Petr Rafaj.
Server euro.cz, který na konečnou shodu politiků na Rafajovi upozornil jako první, spekuluje o jedné z možností: poslanec je prý vstřícný k takzvané zakázce století - obřímu státnímu tendru na odstranění ekologických škod v hodnotě až 115 miliard korun. Antimonopolní úřad v současné době probíhající tendr šetří. Sám Rafaj o svých názorech na konkrétní kauzy i obecně činnost úřadu odmítá hovořit. "Nezlobte se, nechci nic předjímat," sdělil HN.
 
"Letiště Aera Vodochody jako komerční aeroport by mělo být funkční do roku 2011. Poslední slovo má ale ministerstvo životního prostředí, které hodnotí analýzu dopadů na životní prostředí (EIA)," uvedl Marek Dospiva, šéf investiční skupiny Penta. Studie EIA by podle něj mohla být schválena během několika měsíců. Součástí letiště ve Vodochodech by za dva roky měly být nová odbavovací hala, nízkonákladový terminál, opravená ranvej a nové pojezdové dráhy. Kromě přestavby letiště ve Vodochodech neztrácí Penta zájem ani o Letiště Praha, které by se mělo privatizovat.

Výzkumné centrum RECETOX Masarykovy univerzity Brno bylo na 4. Konferenci smluvních stran Stockholmské úmluvy v Ženevě oficiálně jmenováno Regionálním POPs centrem pro státy střední a východní Evropy. Jde o velký úspěch pro Českou republiku i Jihomoravský kraj. Konference proběhla ve dnech 4.-8. května 2009 v Ženevě. Centrum se tak stává oficiálním zástupcem 28 států v otázkách persistentních organických populantů (POPs), na které je Stockholmská úmluva zaměřena. Bude působit jako vědecký a technický most mezi zeměmi východní a západní Evropy. Centrum je společným pracovištěm Masarykovy univerzity Brno a Ministerstva životního prostředí ČR. Koordinátorem POPs centra je RECETOX, výzkumné centrum MU Brno.

Podmínky pro kácení alejí podél silnic a tratí se zřejmě zpřísní. Počítá s tím novela zákona o ochraně přírody, kterou včera schválili poslanci. O novele ještě bude rozhodovat Senát a prezident. Podle návrhu se bude o kácení stromořadí rozhodovat ve správním řízení. Dosud správa silnic pouze oznamovala záměr vykácet stromy, a pokud se obec do 15 dnů nevyslovila, znamenalo to souhlas. Podle ekologů byly někdy bezdůvodně vykáceny celé aleje.


 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů