Čtvrtek, 25. dubna 2024

Škola se může pochlubit titulem Ekoškola

Škola se může pochlubit titulem Ekoškola

Kladno - Významné ocenění v rámci mezinárodního programu Ekoškola bude v tomto týdnu uděleno Základní škole a Mateřské škole ve Vodárenské ulici v Kladně známé spíše jako sedmička.

Na Kladensku je to jediné školské vzdělávací zařízení, které se tímto titulem může chlubit a v celé republice jich je 73. Sedmička je v programu Ekoškola, který je v České republice koordinován sdružením Tereza, zapojena již třetím rokem a letos se jí podařilo na titul dosáhnout poprvé.

„Program je ve dvou úrovních, které se vzájemně prolínají a doplňují. V té první se sleduje ekologický stav školy a přímo se pracuje na jeho zlepšení, například v oblasti minimalizace odpadů, úspor energie, nebo zlepšování prostředí školy. Ve druhé se enviromentální témata objevují ve výuce formou promítání filmů, debat či aktivního hledání řešení nějakého problému z první úrovně,“ popsala ředitelka školy Zuzana Holečková.

Podle jejích slov se na sedmičce podařilo začlenit přímo v rámci školního vzdělávacího programu obor Ekologická výchova, kde se žáci věnují palčivým problémům dnešního globálního světa. „Toto ocenění pro nás má velkou hodnotu. Od partnerských škol ze zahraničí víme, že je skutečně významné. Například Irové nám řekli, že se o něj už nějakou dobu pokoušejí, ale ještě se jim ho nepodařilo získat,“ řekla Holečková.

Metodika programu Ekoškoly je shrnuta do sedmi kroků, po jejichž uskutečnění může vzdělávací zařízení požádat o udělení zmíněného mezinárodního titulu Ekoškola. Ten se uděluje na základě auditu provedeného ve vzdělávacím zařízení odbornou komisí složenou z odborníků z řad zástupců SEV Tereza, členů MŽP a odborných organizací.

Program má jako čtyři základní témata odpady, energii, vodu a prostředí školy. „V prvním bodě jde o uvědomění si, co jsou odpady, kde se tu vzaly a především proč představují problém. Dále také, aby děti pochopily princip snížení, znovupoužití a recyklace. V praxi ve škole třídí odpad do více než dvaceti nádob, které jsou po budově rozmístěny,“ uvedla ředitelka.

Podobně je tomu i u energie a vody.“Pravidelně sledujeme spotřeby a na základě výsledků, hledáme řešení, jak v daném místě postupovat, abychom ušetřili. Často dětem například klademe na srdce, aby nezapomínaly dobře zavírat vodovodní kohoutky a absolvovaly i exkurze ve vodárnách, kde se dozvěděly o úpravě a čištění vody,“ dodala.

Ocenění titulem, vlajku a logo Ekoškola si žáci a ředitelka převezmou 24. června v Senátu ČR.

http://kladensky.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů