Čtvrtek, 28. března 2024

S vypouštěním sov do volné přírody je na Vysočině konec

S vypouštěním sov do volné přírody je na Vysočině konec

Vysočina - Ochránci přírody na Vysočině už nebudou vypouštět ohrožené sovy pálené z umělého odchovu do volné přírody. Úřady jim totiž nařídily, že musejí ptáky sledovat prostřednictvím satelitních systémů. Na to však nemají peníze. Na Vysočině žije podle odhadů odborníků jen kolem desítky hnízdních párů, což je pro další zachování populace žalostně málo. Sova pálená tak patří k nejohroženějším druhům zvířat.

V zajetí se daří sovy odchovávat, teď už se ale nesmějí vypouštět do volné přírody. Pavel Koubek z občanského sdružení Zelené srdce uvedl, že důvodem jsou chybějící prostředky ke koupi satelitů, které by sovy sledovaly. K vypouštění uměle odchovaných sov je potřeba výjimka ze zákona o ochraně přírody.

Občanskému sdružení Pavla Koubka Chráněná krajinná oblast Blaník výjimku sice udělila, jenže právě pod podmínkou satelitního sledování ptáků. Martin Klaudys z Chráněné krajinné oblasti Blaník vysvětluje, že populace volně žijících sov musí být z hlediska ochrany přírody zachovaná v dobrém stavu.

Pavel Koubek, jehož sdružení jako jediné na Vysočině sovy do přírody vypouštělo, přiznává, že výsledky takového počínání jsou velmi špatně prokazatelné. Proto teď veškeré síly věnuje do projektu umělých hnízdních stanovišť.

Pavel Koubek říká, že budoucnost sovy pálené na Vysočině závisí právě na obsazenosti umělých hnízdních stanovišť, kterých je teď po kraji rozmístěno kolem dvou stovek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů