Pátek, 29. března 2024

Výstava Příroda - inteligentní výběr

Výstava Příroda - inteligentní výběr

Mendelovo muzeum MU, Křížová chodba, Mendelovo náměstí 1

Přijměte pozvání na výstavu fotografií, která bude slavnostně zahájena ve čtvrtek 25. června v prostorách Mendelova muzea MU a potrvá do 2. srpna. 


Jasanský / Polák

Příroda - inteligentní výběr

Mendelovo muzeum MU, Křížová chodba

Dvojice pražských fotografů Jasanský / Polák, kteří tvoří jeden autorský subjekt, je na české výtvarné scéně velmi dobře známa. Jejich fotografie byly vystaveny na mnoha významných výstavách současného výtvarného umění u nás i v zahraničí. Fotografické cykly, které na první pohled vypadají nenápadně a tiše, paradoxně provokují publikum k přemýšlení o otázkách smyslu různých fotografických žánrů, o smyslu fotografie a nakonec i umění vůbec. I když jejich díla působí často dojmem nezajímavé všednosti, vnímavý divák pochopí, že právě v tom spočívá jejich zajímavost a zvláštní poetika. Víc než o pěkné a výtvarné fotografii je jejich tvorba o přemýšlení, zpochybňování tradičních postupů a hledání nových možností fotografie a jejího obsahu.

Vystavený cyklus devatenácti fotografií z roku 1995-6 zachycuje různými okolnostmi poškozené, deformované a mrzačené rostliny, které vzdorují či podléhají těžkým životním podmínkám. Tématem se tak stává nejen jejich utrpení a bolest, ale také schopnost přizpůsobit se obtížným situacím.

Kurátorem výstavy je Pavel Hayek.
 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů