Čtvrtek, 28. března 2024

Klasiku nahrazují nová řešení

Všechny členské státy EU včetně České republiky zahajují postupný přechod na úsporné osvětlení.
Klasiku nahrazují nová řešení

Podle nařízení Evropské komise z letošního března by po roce 2012 neměly být zaváděny na trh již žádné klasické žárovky. Prvním krokem tímto směrem je stažení z trhu od září letošního roku žárovek matných a nad 100 wattů.

Očekává se, že postupné stahování žárovek výrazně přispěje ke snížení uhlíkových emisí. Abychom dosáhli zastavení klimatických změn, je nezbytná 25% absolutní redukce současného objemu skleníkových plynů. Energeticky výkonné zdroje jsou důležitým nízkonákladovým řešením vedoucím ke snížení uhlíkové stopy.

Pouze v Evropě spotřebuje osvětlení 14 % elektrické energie ročně. To je vysoké číslo a velká příležitost, jak snížit emise a zkrátit naše účty za elektřinu. A navíc, krása přechodu na energeticky úsporné osvětlení spočívá v tom, že s úsporami můžeme začít už dnes, což je v kontextu snahy o zpomalování klimatických změn největší vítězství.

ALTERNATIVY JSOU PŘIPRAVENY

Když v roce 1854 H. Goebel vynalezl skleněnou baňku, ve které vznikalo světlo z vláken těžko tavitelných kovů procházejícím elektrickým proudem, patrně netušil, že o 155 let později, a to přesně 1. září 2009, bude zahájeno Evropskou unií již dříve ohlášené postupné stahování energeticky nevýkonných žárovek z trhu, v tomto případě žárovek matných s příkonem 100 W a více. Společnost Philips vyvinula řadu alternativních řešení, která významně přispívají k úsporám energie a tolik potřebnému snížení emisí uhlíku v atmosféře.

Tato řešení zahrnují energeticky nejvýkonnější halogenové zdroje na světě, kompaktní zářivky (mimochodem, v roce 1980 společnost Philips jako první na světě takový zdroj představila) a rovněž portfolio trvale udržitelných výrobků na bázi světelných diod LED, jako je například vysoce efektivní plně stmívatelný LED zdroj, kterým lze přímo nahradit stávající tradiční žárovky a který umožní uspořit až 80 % energie, přičemž jeho životnost je 45 tisíc hodin.

POŽADAVKY NA OSVĚTLENÍ SE ZMĚNILY

Během uplynulých let vzrostl význam osvětlení v interiérovém designu, což pouze podtrhuje význam a relevantnost výše uvedeného. Naše požadavky na osvětlení se změnily. Dnes, kromě funkčního hlediska musí osvětlení v domácnosti také vytvářet požadovanou atmosféru. Nejnovější generace energeticky úsporného a výkonného osvětlení nabízí oboje. Technologický pokrok umožnil vytvoření široké škály úsporných a výkonných zdrojů mnoha atraktivních tvarů a velikostí tak, aby bylo možné najít vhodný zdroj do každého svítidla.

Například halogenová řešení EcoClassic a MasterClassic byla navržena tak, aby tyto zdroje měly nejlepší parametry v oblasti kvality světla, nálady a atmosféry, a zároveň zajistily až padesátiprocentní úsporu energie. Tyto zdroje také nejlépe napodobují skutečné světlo. Takzvaný index podání barev vyjadřuje míru věrnosti zobrazení barev v jejich přirozené podobě v porovnání s tím, jaký vjem by vznikl při ozáření slunečním světlem. U halogenových zdrojů je tato hodnota maximální - 100. Řada EcoClassic je navíc kompatibilní se všemi běžnými typy stmívačů, což uživatelům umožňuje nastavovat intenzitu osvětlení a vytvářet požadovanou atmosféru.

ÚSPORY STOJÍ ZA ZVÁŽENÍ

První generaci úsporných kompaktních zdrojů navíc nelze vůbec srovnávat s nejnovější generací těchto výrobků a řešení, jako jsou například Master PLE, Master PLE Ambiance a Master PLE Globe. U nové generace došlo také k vylepšení tvaru a designu, je možné je použít pro jakákoliv svítidla a řada z nich je rovněž stmívatelná. Životnost kompaktních integrovaných zdrojů již není ovlivněna jejich rozsvěcením a zhasínáním. Současné standardy pro schválení zdroje jako "energeticky výkonného" vyžadují přes 3 tisíce spínacích cyklů na 8 tisíc hodin testované životnosti, což je mnohem více, než je nutné pro běžnou domácí potřebu. Kompaktní integrované zdroje nejnovější generace již nejsou příliš velké. Díky novým klasickým tvarům také vypadají téměř stejně jako standardní žárovky.

Když tedy doma jednoduše vyměníme pět energeticky nevýkonných žárovek za energeticky úsporné zdroje za dobu jejich životnosti, což je ve většině případů osm let, snížíme emise CO2 o 1640 kg a náš účet za elektřinu bude nižší o téměř 13 tisíc Kč. To už stojí za zvážení.

Do roku 2012 budou tedy klasické "staré" žárovky postupně vyřazovány z prodeje tak, jak to upravuje evropská legislativa. Společnost Philips spolu s prodejci vypracuje vhodný systém navigace v regálech včetně informačních materiálů tak, aby spotřebitel, který hledá nové typy zdrojů, byl automaticky naveden k energeticky úsporným řešením.

V nadsázce proto říkám: Kupte si stowattovky, nebudou!

AUTOR: Arno Kraus

je generálním ředitelem společnosti Philips ČR

ZDROJ: REGAL

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů