Úterý, 16. dubna 2024

V Železném Brodě vyrůstá nová vodní elektrárna

V Železném Brodě vyrůstá nová vodní elektrárna

Malá vodní elektrárna za téměř 100 miliónů korun vyrůstá na umělém náhonu řeky Jizery v Železném Brodě. Hotová má být v únoru 2010. Roční produkce elektrické energie představuje spotřebu zhruba šesti stovek domácností. Investorem projektu je Vodní elektrárna Železný Brod, na části jeho financování se podílí i Evropská unie dotacemi z programu EKO-ENERGIE, dodavatelem je stavební společnost SYNER VHS Vysočina. Získaný proud poputuje do městské rozvodné sítě, která zásobuje na 6,5 tisíce obyvatel Železného Brodu.

 „Objekt se skládá z trafostanice, rozvodny, administrativního zázemí s dispečinkem a strojovny,“ vyjmenovává zástupce dodavatelské společnosti SYNER VHS Vysočina David Štursa a pokračuje: „Výroba energie z vody je přímo úměrná intenzitě proudu řeky. Při plném výkonu turbínami proteče až 11 000 litrů vody za sekundu.“ Skutečné využití ale určuje sama příroda množstvím spadaného sněhu, rychlostí jarního tání nebo letní vedra.

Součástí výstavby je i rekonstrukce celého náhonu v délce jednoho kilometru podél toku Jizery, dále jezových konstrukcí a stavidel na vtoku do náhonu. Stavební úpravy se dotknou i kamenných nábřeží, jezové lávky a bočního vedení říčního koryta. „Při rekonstrukci myslíme jak na lidi, tak na živočichy. Kvůli migraci ryb bude u dna řeky vyříznutý otvor. Vznikne zde tzv. rybochod, tedy průtok pro přechody ryb. Strach nemusí mít ze změněných podmínek ani vodáci. Hladina Jizery se nepatrně zvýší pouze v provozním úseku před náhonem do elektrárny, kam je přístup z bezpečnostních důvodů beztak zakázán,“ doplňuje Štursa.

Poblíž současného místa výstavby až do konce 60. let minulého století fungovala vodní elektrárna z doby Rakouska–Uherska, která proudem zásobovala přádelnu dnes již neexistující textilky. Elektrárna byla časem zrušena a náhon zasypán. Vzhled nového zdroje proudu je jednak přizpůsoben okolním objektům a rovněž kopíruje svoji starší předchůdkyni.
 

http://www.estav.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů